Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The irradiation of meat makes sensory changes, just as other technological methods. The most significant sensory and quality characteristic indicator of meat is colour. Therefore, the effect of irradiated fish was studied in relation to colour changes. Measurement of colour was realised about musculature of Oncorhynchus mykiss. Parameters of colour # L*, a*, b* was observed with portable spectrophotometer Superchroma S-Spex (Braive) in CIELAB system, before irradiation (3 hours post mortem) and after irradiation (60Co source, at dose of 3 kGy, dose rate of 3,33 kG.h-1) (5 hours post mortem). The change of parameter L* was identical about irradiated and about without irradiated samples. Probably this change was made by maturation of meat.. The parametera* was identical and the parameters b* decreased. This effect is different than about irradiated pork. (en)
- Ozařování masa mění jeho senzorické vlastnosti, podobně jako jiné technologické metody. Barva masa patří tedy mezi významné indikátory kvality masa. Z tohoto důvodu byla sledována změna barvy masa u ryb. Měřena byla svalovina u Oncorhynchus mykiss (pstruh duhový). Parametry barvy # L*, a*, b* byly zjištěny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v CIELAB systému, před ozářením (3 hodiny post mortem) a po ozáření (60Co, o dávce 3kGy, dávkový příkon 3,33 kGyh-1) (5 hodin post mortem). Změna parametru # L* byla shodná před i po ozáření, pravděpodobně z důvodu zrání masa. Parametr a* byl identický a parametr b* se zvyšoval. Tyto změny se liší od ozařovaného vepřového.
|
Title
| - Color changes of irradiated fish (en)
- Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením
- Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením (cs)
|
skos:prefLabel
| - Color changes of irradiated fish (en)
- Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením
- Změny barvy rybí svaloviny po ošetření ionizujícím zářením (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/03:00000435!RIV/2004/MSM/162704/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/03:00000435
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - CIELAB, Oncorhynchus mykiss,záření gama CIELAB, Oncorhynchus mykiss, Gamma radiation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Hygiena Alimentorum XXIV. UVL Košice a ŠVPS Bratislava, Štrbské Pleso 2003..
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dvořák, Petr
- Kunová, Veronika
- Grolichová, Magdalena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |