Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Sarcocystis spp. are worldwide distributed obligate intracellular heteroxenous coccidia with high host specificity. The life cycle includes two hosts, but only in a small number of species is known completely. Humans are the definitive hosts of two species, S. hominis (intermediate host is cattle) and S. suihominis (intermediate host is the pig). The transmission occurs by ingestion of raw meat of intermediate hosts, which is containing sarcocysts. The infection is often asymptomatic, clinical symptoms may occur at higher infectious doses. Sarcocysts do not survive high and low temperatures, therefore thorough cooking or freezing of meat before consumpion is recommended. (en)
- Sarcocystis spp. jsou kosmopolitně rozšířené obligátně intracelulární heteroxenní kokcidie s vysokou hostitelskou specifitou. Vývojový cyklus je dvouhostitelský, pouze u malé části druhů je však objasněn kompletně. Člověk je definitivním hostitelem dvou druhů, S. hominis (mezihostitelem je skot) a S. suihominis (mezihostitelem je prase). K nákaze dochází pozřením syrového masa mezihostitelů obsahujícího sarkocysty. Infekce jsou často asymptomatické, klinické příznaky se však mohou objevit při vyšších infekčních dávkách. Sarkocysty nepřežívají vysoké a nízké teploty, proto se doporučuje maso před konzumací důkladně tepelně upravit, nebo přemrazit.
- Sarcocystis spp. jsou kosmopolitně rozšířené obligátně intracelulární heteroxenní kokcidie s vysokou hostitelskou specifitou. Vývojový cyklus je dvouhostitelský, pouze u malé části druhů je však objasněn kompletně. Člověk je definitivním hostitelem dvou druhů, S. hominis (mezihostitelem je skot) a S. suihominis (mezihostitelem je prase). K nákaze dochází pozřením syrového masa mezihostitelů obsahujícího sarkocysty. Infekce jsou často asymptomatické, klinické příznaky se však mohou objevit při vyšších infekčních dávkách. Sarkocysty nepřežívají vysoké a nízké teploty, proto se doporučuje maso před konzumací důkladně tepelně upravit, nebo přemrazit. (cs)
|
Title
| - Maso jako zdroj humánní sarkocystózy
- Maso jako zdroj humánní sarkocystózy (cs)
- Meat as a source of human sarcocystosis (en)
|
skos:prefLabel
| - Maso jako zdroj humánní sarkocystózy
- Maso jako zdroj humánní sarkocystózy (cs)
- Meat as a source of human sarcocystosis (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16170/13:43871907!RIV14-MSM-16170___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16170/13:43871907
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - devitalization through heat processing of meat; infection by ingesting raw meat; Sarcocystis spp. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |