About: Maso jako zdroj humánní sarkocystózy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Sarcocystis spp. are worldwide distributed obligate intracellular heteroxenous coccidia with high host specificity. The life cycle includes two hosts, but only in a small number of species is known completely. Humans are the definitive hosts of two species, S. hominis (intermediate host is cattle) and S. suihominis (intermediate host is the pig). The transmission occurs by ingestion of raw meat of intermediate hosts, which is containing sarcocysts. The infection is often asymptomatic, clinical symptoms may occur at higher infectious doses. Sarcocysts do not survive high and low temperatures, therefore thorough cooking or freezing of meat before consumpion is recommended. (en)
  • Sarcocystis spp. jsou kosmopolitně rozšířené obligátně intracelulární heteroxenní kokcidie s vysokou hostitelskou specifitou. Vývojový cyklus je dvouhostitelský, pouze u malé části druhů je však objasněn kompletně. Člověk je definitivním hostitelem dvou druhů, S. hominis (mezihostitelem je skot) a S. suihominis (mezihostitelem je prase). K nákaze dochází pozřením syrového masa mezihostitelů obsahujícího sarkocysty. Infekce jsou často asymptomatické, klinické příznaky se však mohou objevit při vyšších infekčních dávkách. Sarkocysty nepřežívají vysoké a nízké teploty, proto se doporučuje maso před konzumací důkladně tepelně upravit, nebo přemrazit.
  • Sarcocystis spp. jsou kosmopolitně rozšířené obligátně intracelulární heteroxenní kokcidie s vysokou hostitelskou specifitou. Vývojový cyklus je dvouhostitelský, pouze u malé části druhů je však objasněn kompletně. Člověk je definitivním hostitelem dvou druhů, S. hominis (mezihostitelem je skot) a S. suihominis (mezihostitelem je prase). K nákaze dochází pozřením syrového masa mezihostitelů obsahujícího sarkocysty. Infekce jsou často asymptomatické, klinické příznaky se však mohou objevit při vyšších infekčních dávkách. Sarkocysty nepřežívají vysoké a nízké teploty, proto se doporučuje maso před konzumací důkladně tepelně upravit, nebo přemrazit. (cs)
Title
  • Maso jako zdroj humánní sarkocystózy
  • Maso jako zdroj humánní sarkocystózy (cs)
  • Meat as a source of human sarcocystosis (en)
skos:prefLabel
  • Maso jako zdroj humánní sarkocystózy
  • Maso jako zdroj humánní sarkocystózy (cs)
  • Meat as a source of human sarcocystosis (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16170/13:43871907!RIV14-MSM-16170___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 86451
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16170/13:43871907
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • devitalization through heat processing of meat; infection by ingesting raw meat; Sarcocystis spp. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [511090CE1D9E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Juránková, Jana
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16170
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software