About: Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné %22Malverina%22     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Recently, in the vineyard production in the Czech Republic there are an increasing pressure of fungal diseases. Warming leads to a particularly significant development of grape powdery mildew (Erysiphe necator). Grapevine varieties with improved resistance to fungal diseases are becoming therefore increasingly important. The first grapevine variety of this type registered in the Czech Republic was Malverina. Malverina is variety for white wine production. Evaluation of qualitative and quantitative parameters taking place in Lednice na Moravě in 2005-2009. Malverina showed better yield than Riesling. In terms of quality was observed lower sugar content, but also lower titratable acidity, in comparison with Riesling. Lower titratable acids are positive signs of quality. Evaluation of resistance to fungal pathogens take place in the period 1996-2003, in vineyard without pesticide treatment. Malverina was compared with their parental varieties. Maverina has good resistance to fungal pathogens, higher yield and good quality parameters of grape. For Malverina is appropriate special agrotechnical procedures as leaf removal and cluster thinning. (en)
  • V posledním období se ve vinohradnické produkci v České republice vyskytuje stále významnější tlak houbových chorob. Oteplování klimatu vede především k významnému rozvoji padlí révy (Erysiphe necator). Pěstování odrůd se zvýšenou odolností k houbovým chorobám získává proto stále více na významu. První registrovanou odrůdou tohoto typu v České republice byla Malverina. Malverina je odrůda pro výrobu bílého vína. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních znaků probíhalo v období 2005-2009 v Lednici na Moravě. Malverina prokázala lepší výnosové parametry, než Ryzlink rýnský. Z pohledu kvalita byla zjištěna v porovnání s Ryzlinkem rýnským nižší cukernatost, ale také nižší obsah titrovatelných kyselin, který je pozitivním znakem kvality. Hodnocení odolnosti k houbovým patogenům probíhalo v letech 1996-2003, ve vinici neošetřované fungicidy. Malverina byla porovnávaná se svými rodičovskými odrůdami. Disponuje dobrou odolností k houbovým chorobám, vyššími výnosovými parametry a dobrou kvalitou vína. U odrůdy Malverina je vhodné používat i speciální agrotechnické postupy jako odlistění zóny hroznů a regulaci násady hroznů.
  • V posledním období se ve vinohradnické produkci v České republice vyskytuje stále významnější tlak houbových chorob. Oteplování klimatu vede především k významnému rozvoji padlí révy (Erysiphe necator). Pěstování odrůd se zvýšenou odolností k houbovým chorobám získává proto stále více na významu. První registrovanou odrůdou tohoto typu v České republice byla Malverina. Malverina je odrůda pro výrobu bílého vína. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních znaků probíhalo v období 2005-2009 v Lednici na Moravě. Malverina prokázala lepší výnosové parametry, než Ryzlink rýnský. Z pohledu kvalita byla zjištěna v porovnání s Ryzlinkem rýnským nižší cukernatost, ale také nižší obsah titrovatelných kyselin, který je pozitivním znakem kvality. Hodnocení odolnosti k houbovým patogenům probíhalo v letech 1996-2003, ve vinici neošetřované fungicidy. Malverina byla porovnávaná se svými rodičovskými odrůdami. Disponuje dobrou odolností k houbovým chorobám, vyššími výnosovými parametry a dobrou kvalitou vína. U odrůdy Malverina je vhodné používat i speciální agrotechnické postupy jako odlistění zóny hroznů a regulaci násady hroznů. (cs)
Title
  • Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné %22Malverina%22
  • Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné %22Malverina%22 (cs)
  • Qualitative and quantitative parameters, and resistance to fungal pathogens of new grapevine variety %22Malverina%22 (en)
skos:prefLabel
  • Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné %22Malverina%22
  • Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné %22Malverina%22 (cs)
  • Qualitative and quantitative parameters, and resistance to fungal pathogens of new grapevine variety %22Malverina%22 (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/11:00182790!RIV12-MSM-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 208654
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/11:00182790
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wine; resistance to fungal diseases; grapevine; quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3D88A277EFC7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LIX
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pavloušek, Pavel
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software