About: Skladování ovoce v řízené atmosféře     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • První česká příručka o nových technologiích skladování ovoce. Výklad se opírá o znalost fyziologických změn ve skladovaných plodech a je zaměřen na praktická hlediska uchovávání hlavních ovocných druhů (jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, švestky, jahody) po sklizni, včetně problematiky fyziologických chorob. Kniha je určena především pro pracovníky ovocnářských podniků, chladíren i obchodních organizací, poslouží i jako studijní text na školách. Fyziologické podmínky pro skladování, Řízení mikroklimatických podmínek, Metody zchlazování plodů, Větrání chladírenské komory venkovním vzduchem, Hypobarické skladování, Uplatnění plynných směsí, Skladování hlavních ovocných druhů, Dezinfekční prostředky používané v chladírnách a balírnách ovoce.
  • První česká příručka o nových technologiích skladování ovoce. Výklad se opírá o znalost fyziologických změn ve skladovaných plodech a je zaměřen na praktická hlediska uchovávání hlavních ovocných druhů (jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, švestky, jahody) po sklizni, včetně problematiky fyziologických chorob. Kniha je určena především pro pracovníky ovocnářských podniků, chladíren i obchodních organizací, poslouží i jako studijní text na školách. Fyziologické podmínky pro skladování, Řízení mikroklimatických podmínek, Metody zchlazování plodů, Větrání chladírenské komory venkovním vzduchem, Hypobarické skladování, Uplatnění plynných směsí, Skladování hlavních ovocných druhů, Dezinfekční prostředky používané v chladírnách a balírnách ovoce. (cs)
  • This publication reviews the basic principles of storing fruit for extended periods of time. Exposing many fresh horticultural crops to low 02 and/or elevated CO2 atmospheres, within a certain specific range dependent on the commodity in question, reduces both the rate of respiration and the production of ethylene. However, outside this range the opposite may be true, and the observed increase in the rate of respiration and ethylene production can be interpreted as a response to stress conditions. The effects of exposure to stress-inducing concentrations of O2 and/or CO2, and the subsequent shift from aerobic to anaerobic respiration, are described. The main reason for using controlled atmospheres (CA) for the storage of many commercial fruit crops is the delay in the onset of senescence and ripening, and the consequent longer shelf-life which is then achieved for what are otherwise highly perishable goods. The biochemical and physiological changes which take place during storage are discussed for each of the main fruit crops in turn. The various physiological disorders which arise when CAs deviate from the optimal composition are described. Guidance is given on the technical calculations needed to achieve the required concentrations of the main, physiologically active gases in CA storage systems used in conjunction with cold storage. Specific responses to CAs also depend the cultivar, stage of maturity and degree of ripeness at the time of picking, storage temperature, storage time and, in some cases, ethylene concentrations in the fruit flesh and/or ambient atmosphere. (en)
Title
  • Skladování ovoce v řízené atmosféře
  • Skladování ovoce v řízené atmosféře (cs)
  • Storage of fruit in controlled atmosphere (en)
skos:prefLabel
  • Skladování ovoce v řízené atmosféře
  • Skladování ovoce v řízené atmosféře (cs)
  • Storage of fruit in controlled atmosphere (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/11:00180593!RIV15-MZE-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81235)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 229651
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/11:00180593
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fruit; atmosphere; storage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D9A9E2282517]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Vydání první
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Skladování ovoce v řízené atmosféře
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Goliáš, Jan
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Nakladatelství Brázda
https://schema.org/isbn
  • 978-80-209-0386-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software