Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The 1st Workshop on Non-traditional Horticultural Products focused on edible flowers took place at the Faculty of Horticultural in Lednice, Mendel University in Brno on 14th and 15th of July 2011. Sensory evaluation of 20 species and cultivars of edible flowers was part of the workshop. Evaluated parameters were: look, odour, consistency, acidity, bitterness, astringency, sweetness, spiciness, overall pleasantness of taste, juiciness, surface of flower and overall impression. Flowers Hemerocallis 'Mrs. B.F. Bonner', Hosta ssp. and Begonia x tuberhybrida were evaluated as the best. 20 respondents participated on sensory evaluation. Flowers of Hemerocallis 'Mrs. B. F. Bonner' were rated by highest score in the case of these sub-parameters: consistency, sweetness, juiciness, overall pleasantness of taste and surface of flower. The worst overall impression left Lippia dulcis inflorescence with the lowest score, similarly to the evaluation of sub-parameters: appearance, consistency, sweetness, overall pleasantness of taste and surface of flower. (en)
- Květy rozličných druhů jsou podle písemných záznamů z Dálného východu a z období antiky ve středomoří používány již po tisíce let. V dnešní době v návaznosti na tradice zájem o jedlé květy stoupá, opět jsou využívány jako ozdoba různých pokrmů, desertů a nápojů stejně jako přísada do salátů a polévek. Jedlé květy mají potenciál stát se novou potravinou přispívající ke zlepšení zdravotního stavu spotřebitelů, protože obsahují řadu zdraví prospěšných a léčivých látek. Senzoricky výrazné látky v jedlých květech obsažené je činí zrakově, čichově i chuťově atraktivními. Jedlé květy by mohly rozšířit sortiment zahradnických produktů na našem trhu, což ovšem předpokládá uzpůsobení pěstitelských a posklizňových technologií a zájem širší skupiny spotřebitelů, které by zajišťovali ekonomický přínos. Pěstování jedlých květů by mohlo být zajímavou alternativou nebo doplňkem sortimentu také pro biopěstitele. Pro zvýšení povědomí o jedlých květech byl uspořádání 1. workshop o netradičních zahradnických produktech zaměřený na jedlé květy. Konal se 14. a 15. července 2011 na Zahradnické fakultě v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem workshopu bylo seznámit skupinu zájemců především z oborů zahradnictví, zpracování, potravinářství a gastronomie se sortimentem jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při přípravě pokrmů. V programu workshopu bylo zařazeno také senzorické hodnocení 20 druhů a odrůd jedlých květů.
- Květy rozličných druhů jsou podle písemných záznamů z Dálného východu a z období antiky ve středomoří používány již po tisíce let. V dnešní době v návaznosti na tradice zájem o jedlé květy stoupá, opět jsou využívány jako ozdoba různých pokrmů, desertů a nápojů stejně jako přísada do salátů a polévek. Jedlé květy mají potenciál stát se novou potravinou přispívající ke zlepšení zdravotního stavu spotřebitelů, protože obsahují řadu zdraví prospěšných a léčivých látek. Senzoricky výrazné látky v jedlých květech obsažené je činí zrakově, čichově i chuťově atraktivními. Jedlé květy by mohly rozšířit sortiment zahradnických produktů na našem trhu, což ovšem předpokládá uzpůsobení pěstitelských a posklizňových technologií a zájem širší skupiny spotřebitelů, které by zajišťovali ekonomický přínos. Pěstování jedlých květů by mohlo být zajímavou alternativou nebo doplňkem sortimentu také pro biopěstitele. Pro zvýšení povědomí o jedlých květech byl uspořádání 1. workshop o netradičních zahradnických produktech zaměřený na jedlé květy. Konal se 14. a 15. července 2011 na Zahradnické fakultě v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem workshopu bylo seznámit skupinu zájemců především z oborů zahradnictví, zpracování, potravinářství a gastronomie se sortimentem jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při přípravě pokrmů. V programu workshopu bylo zařazeno také senzorické hodnocení 20 druhů a odrůd jedlých květů. (cs)
|
Title
| - Sensory evaluation of edible flowers (en)
- Senzorické hodnocení jedlých květů
- Senzorické hodnocení jedlých květů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Sensory evaluation of edible flowers (en)
- Senzorické hodnocení jedlých květů
- Senzorické hodnocení jedlých květů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43510/11:00180205!RIV13-MSM-43510___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43510/11:00180205
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - edible flowers; sensory evaluation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Mlček, Jiří
- Neugebauerová, Jarmila
- Rop, Otakar
- Vábková, Jindřiška
- Němcová, Anna
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |