About: Sensory evaluation of edible flowers     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The 1st Workshop on Non-traditional Horticultural Products focused on edible flowers took place at the Faculty of Horticultural in Lednice, Mendel University in Brno on 14th and 15th of July 2011. Sensory evaluation of 20 species and cultivars of edible flowers was part of the workshop. Evaluated parameters were: look, odour, consistency, acidity, bitterness, astringency, sweetness, spiciness, overall pleasantness of taste, juiciness, surface of flower and overall impression. Flowers Hemerocallis 'Mrs. B.F. Bonner', Hosta ssp. and Begonia x tuberhybrida were evaluated as the best. 20 respondents participated on sensory evaluation. Flowers of Hemerocallis 'Mrs. B. F. Bonner' were rated by highest score in the case of these sub-parameters: consistency, sweetness, juiciness, overall pleasantness of taste and surface of flower. The worst overall impression left Lippia dulcis inflorescence with the lowest score, similarly to the evaluation of sub-parameters: appearance, consistency, sweetness, overall pleasantness of taste and surface of flower. (en)
  • Květy rozličných druhů jsou podle písemných záznamů z Dálného východu a z období antiky ve středomoří používány již po tisíce let. V dnešní době v návaznosti na tradice zájem o jedlé květy stoupá, opět jsou využívány jako ozdoba různých pokrmů, desertů a nápojů stejně jako přísada do salátů a polévek. Jedlé květy mají potenciál stát se novou potravinou přispívající ke zlepšení zdravotního stavu spotřebitelů, protože obsahují řadu zdraví prospěšných a léčivých látek. Senzoricky výrazné látky v jedlých květech obsažené je činí zrakově, čichově i chuťově atraktivními. Jedlé květy by mohly rozšířit sortiment zahradnických produktů na našem trhu, což ovšem předpokládá uzpůsobení pěstitelských a posklizňových technologií a zájem širší skupiny spotřebitelů, které by zajišťovali ekonomický přínos. Pěstování jedlých květů by mohlo být zajímavou alternativou nebo doplňkem sortimentu také pro biopěstitele. Pro zvýšení povědomí o jedlých květech byl uspořádání 1. workshop o netradičních zahradnických produktech zaměřený na jedlé květy. Konal se 14. a 15. července 2011 na Zahradnické fakultě v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem workshopu bylo seznámit skupinu zájemců především z oborů zahradnictví, zpracování, potravinářství a gastronomie se sortimentem jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při přípravě pokrmů. V programu workshopu bylo zařazeno také senzorické hodnocení 20 druhů a odrůd jedlých květů.
  • Květy rozličných druhů jsou podle písemných záznamů z Dálného východu a z období antiky ve středomoří používány již po tisíce let. V dnešní době v návaznosti na tradice zájem o jedlé květy stoupá, opět jsou využívány jako ozdoba různých pokrmů, desertů a nápojů stejně jako přísada do salátů a polévek. Jedlé květy mají potenciál stát se novou potravinou přispívající ke zlepšení zdravotního stavu spotřebitelů, protože obsahují řadu zdraví prospěšných a léčivých látek. Senzoricky výrazné látky v jedlých květech obsažené je činí zrakově, čichově i chuťově atraktivními. Jedlé květy by mohly rozšířit sortiment zahradnických produktů na našem trhu, což ovšem předpokládá uzpůsobení pěstitelských a posklizňových technologií a zájem širší skupiny spotřebitelů, které by zajišťovali ekonomický přínos. Pěstování jedlých květů by mohlo být zajímavou alternativou nebo doplňkem sortimentu také pro biopěstitele. Pro zvýšení povědomí o jedlých květech byl uspořádání 1. workshop o netradičních zahradnických produktech zaměřený na jedlé květy. Konal se 14. a 15. července 2011 na Zahradnické fakultě v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem workshopu bylo seznámit skupinu zájemců především z oborů zahradnictví, zpracování, potravinářství a gastronomie se sortimentem jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při přípravě pokrmů. V programu workshopu bylo zařazeno také senzorické hodnocení 20 druhů a odrůd jedlých květů. (cs)
Title
  • Sensory evaluation of edible flowers (en)
  • Senzorické hodnocení jedlých květů
  • Senzorické hodnocení jedlých květů (cs)
skos:prefLabel
  • Sensory evaluation of edible flowers (en)
  • Senzorické hodnocení jedlých květů
  • Senzorické hodnocení jedlých květů (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/11:00180205!RIV13-MSM-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 228881
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/11:00180205
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • edible flowers; sensory evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2145BC919596]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 10
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
  • Neugebauerová, Jarmila
  • Rop, Otakar
  • Vábková, Jindřiška
  • Němcová, Anna
issn
  • 1213-7596
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software