About: Quality assessment of two plum fruit cultivars stored in controlled atmosphere     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V upravených plynných směsích (FAN: 0,6 % O2 a 1 % CO2, CA: 1 % O2 a 10 % CO2, RA: 21% O2 a 0,03 % CO2) byly skladovány dvě odrůdy švestek ('Stanley' a 'Valjevka') po dobu 70 dnů. V termínech 20., 40. a 60. dnu následoval shelf life po dobu deseti dnů v teplotě 20 °C. Hodnoticími kritérii byly pevnost slupky, pevnost dužniny a tuhost, hmotnostní ztráty a mikrobiální napadení. Jakostní parametry byly hodnoceny subjektivně podle sestavené tabulky. Pevnost slupky byla rozdílná pro obě odrůdy a rychlost měknutí byla vyšší u odrůdy 'Valjevka'. Měknutí plodů bylo výrazně zpomaleno ve FAN a CA. Pevnost slupky plodů skladovaných v normální kyslíkaté atmosféře byla na konci skladování o 0,59 MPa ('Stanley') a 0,67 MPa ('Valjevka') nižší. Plody v CA atmosféře po 70 dnech byly pevné s nehnědnoucí dužninou, také v oblasti stopky nebyly plody poškozeny hnědnutím. Mikrobní poškození na konci skladování nebylo žádné u odrůdy 'Stanley' v CA a FAN, v RA bylo 13,19 %. Nejvyšší mikrobiální napadení bylo zjištěno u odrůdy 'Valjevka' v atmosféře RA 41,85 %.
  • V upravených plynných směsích (FAN: 0,6 % O2 a 1 % CO2, CA: 1 % O2 a 10 % CO2, RA: 21% O2 a 0,03 % CO2) byly skladovány dvě odrůdy švestek ('Stanley' a 'Valjevka') po dobu 70 dnů. V termínech 20., 40. a 60. dnu následoval shelf life po dobu deseti dnů v teplotě 20 °C. Hodnoticími kritérii byly pevnost slupky, pevnost dužniny a tuhost, hmotnostní ztráty a mikrobiální napadení. Jakostní parametry byly hodnoceny subjektivně podle sestavené tabulky. Pevnost slupky byla rozdílná pro obě odrůdy a rychlost měknutí byla vyšší u odrůdy 'Valjevka'. Měknutí plodů bylo výrazně zpomaleno ve FAN a CA. Pevnost slupky plodů skladovaných v normální kyslíkaté atmosféře byla na konci skladování o 0,59 MPa ('Stanley') a 0,67 MPa ('Valjevka') nižší. Plody v CA atmosféře po 70 dnech byly pevné s nehnědnoucí dužninou, také v oblasti stopky nebyly plody poškozeny hnědnutím. Mikrobní poškození na konci skladování nebylo žádné u odrůdy 'Stanley' v CA a FAN, v RA bylo 13,19 %. Nejvyšší mikrobiální napadení bylo zjištěno u odrůdy 'Valjevka' v atmosféře RA 41,85 %. (cs)
  • Two plum fruit varieties ('Stanley' and 'Valjevka') were stored in prepared gas mixtures (FAN: 0.6 % O2 a 1 % CO2, CA: 1 % O2 a 10 % CO2, RA: 21% O2 a 0,03 % CO2) for 70 days. In terms of the 20th, 40th and 60th day followed shelf life for 10 days at 20 °C. Evaluative criteria were skin firmness, flesh firmness and toughness, weight loss and microbial attack. Quality parameters were evaluated subjectively according to the table prepared. Firmness of the skin was different for both varieties and the softening increased in the variety 'Valjevka'. Softening of fruits significantly decreased in FAN and CA. Skin firmness of fruits stored in normal oxygen atmosphere was lower for about 0,59 MPa ('Stanley') and 0.67 MPa ('Valjevka') at the end of storage. Fruits stored in CA atmosphere were firm, with unbrowning flesh and there was no browning in stem area, too. There was no microbial damage in 'Stanley'stored in CA and FAN at the end of the storage, in RA were 13.19 %. The highest microbial attack was observed in 'Valjevka' stored in RA 41.85 %. (en)
Title
  • Quality assessment of two plum fruit cultivars stored in controlled atmosphere (en)
  • Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře
  • Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře (cs)
skos:prefLabel
  • Quality assessment of two plum fruit cultivars stored in controlled atmosphere (en)
  • Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře
  • Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/11:00176055!RIV12-MZE-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81235)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206213
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/11:00176055
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • firmness; storage; weight loss; sensory evaluation; plum fruits (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [18281AAF0613]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 10
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kožíšková, Jarmila
issn
  • 1213-7596
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software