About: Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • For pot plant growing were chosen: basil 'Ohře' (Ocimum basilicum), summer savory (Satureja hortensis), marjoram (Majorana hortensis) and thyme (Thymus vulgaris). All species were sown in two dates and grown in greenhouse of Faculty of Horticulture MUAF in Lednice. Immediately after harvest the content of nitrates and TAC were evaluated. The highest acceptable content of nitrates content (3500 mg NO3-.kg-1) was not achieved in any case. The highest content was measured by thyme obtained from pot culture 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Influence of pot culture on nitrates content was determined as statistically significant in the case of marjoram and thyme. The aerial part obtained from pot culture no. 2 contained higher amount of nitrates. In the case of total antioxidant capacity (TAC) there weren't determined statistically significant differences among species neither pot cultures. Level of TAC varied between 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1. (en)
  • Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.
  • Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1. (cs)
Title
  • Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
  • Nutritional parameters of spice plants grown in pots (en)
  • Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin (cs)
skos:prefLabel
  • Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
  • Nutritional parameters of spice plants grown in pots (en)
  • Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/09:00143873!RIV10-MSM-43510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 330327
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/09:00143873
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • FRAP; nitrates; pot plants; culinary herbs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C77198D8C48B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Lednice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Trendy a tradice 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Neugebauerová, Jarmila
  • Vábková, Jindřiška
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-322-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software