Description
| - There were measured different ways of stratification, control - cold stratification, temperature 3 - 5 C, 180 days, warm - cold stratification of five periods, 6 weeks, temperature 3 - 5 C, one week 25 C, one week 3 C. Attendance by auxinoids, soaking, of seeds for sowing in solution of auxinoids - 2% IAA + 0,01% NAA + 0,2% acid nicotinic. After cold and warm - cold stratification, were seeds for sowing planted (in spring, after soaking in auxinoids in autum. At 1. phase of control - cold stratification of seeds of chosen varieties, was not germination induced. At second phase included warm -cold stratification was germination evident in all of monitored alternates. After auxinoid attendance was increasing of germination significant. Rate of germination at variety of Jaltský was 16,74%, at variety of Fruchtal 14,25%. High influence for germination has attendance and origin of variety too. The weight of seeds of chosen ecotypes was expresivelly lower, about 0,21 - 0,26 g Average weight was almo (en)
- V pokusech byly hodnoceny způsoby stratifikace, kontrolní - studená stratifikace, teplota 3 - 5 C, délka 180 dní; teplostudená - pětifázová stratifikace (6 týdnů - teplota 3 - 5 C, jeden týden 25 C, jeden týden 3 C), ošetření auxinoidy (máčení osiva v roztoku auxinoidů - 0,2 % IAA + 0,01 % NAA + 0,2 % kyselina nikotinová). Osivo o studené a teplostudené stratifikaci bylo vyséváno na jaře po máčení v auxinoidech na podzim. V prvé etapě kontrolní varianty - studená stratifikace osiva vybraných genotypů nevyvola vyklíčení. Ve druhé etapě, kde byla použita teplostudená stratifikace, se již v prvém roce vyskytlo vyklíčení ve všech sledovaných variantách. Po ošetření auxinoidy bylo navýšení výrazně větší, u odrůdy Jaltský bylo zjištěno 16,74 % vyklíčených rostlin. U odrůdy Fruchtal 14,25 % rostlin. Na procentickém vyklíčení osiva se podílí nejen jeho ošetření, ale současně i jeho původ a kvalita. Hmotnost osiva vybraných ekotypů byla výrazně nižší, pohybovala se od 0,21 do 0,26 g. U odrůd průměrná hmotnost
- V pokusech byly hodnoceny způsoby stratifikace, kontrolní - studená stratifikace, teplota 3 - 5 C, délka 180 dní; teplostudená - pětifázová stratifikace (6 týdnů - teplota 3 - 5 C, jeden týden 25 C, jeden týden 3 C), ošetření auxinoidy (máčení osiva v roztoku auxinoidů - 0,2 % IAA + 0,01 % NAA + 0,2 % kyselina nikotinová). Osivo o studené a teplostudené stratifikaci bylo vyséváno na jaře po máčení v auxinoidech na podzim. V prvé etapě kontrolní varianty - studená stratifikace osiva vybraných genotypů nevyvola vyklíčení. Ve druhé etapě, kde byla použita teplostudená stratifikace, se již v prvém roce vyskytlo vyklíčení ve všech sledovaných variantách. Po ošetření auxinoidy bylo navýšení výrazně větší, u odrůdy Jaltský bylo zjištěno 16,74 % vyklíčených rostlin. U odrůdy Fruchtal 14,25 % rostlin. Na procentickém vyklíčení osiva se podílí nejen jeho ošetření, ale současně i jeho původ a kvalita. Hmotnost osiva vybraných ekotypů byla výrazně nižší, pohybovala se od 0,21 do 0,26 g. U odrůd průměrná hmotnost (cs)
|