About: Kyselina vinná a její formy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tartaric acid belongs to those organic acids, which show a significant effect on the acidity, microbiologic properties and physico-chemical stability of grapevine wines. There are several forms of this acid, viz. dextrorotary L(+)-tartaric acid, levorotary D(-)-tartaric acid, and optically inactive mesotartaric acid. A racemic mixture of L(+)-tartaric acid and D(-)-tartaric acid is called D,L- tartaric acid and is also optically inactive. On the other hand, metatartaric acid is special polyester, which is an approved chemical means stabilising grapevine wines and preventing the occurrence of crystalline turbidity. (en)
  • Kyselina vinná se řadí mezi organické kyseliny, které významně spolurozhodují o kyselosti, mikrobiologické a fyzikálně-chemické stabilitě révových vín. Rozeznáváme pravotočivou kyselinu L(+)-vinnou, levotočivou D(-)-vinnou a opticky neaktivní kyselinu mesovinnou. Racemická směs kyseliny L(+)-vinné a D(-)-vinné se nazývá kyselina D,L-vinná je rovněž opticky neaktivní. Naopak kyselina metavinná je speciální polyester, který je povoleným prostředkem pro stabilizaci vín proti vypadávání krystalických zákalů.
  • Kyselina vinná se řadí mezi organické kyseliny, které významně spolurozhodují o kyselosti, mikrobiologické a fyzikálně-chemické stabilitě révových vín. Rozeznáváme pravotočivou kyselinu L(+)-vinnou, levotočivou D(-)-vinnou a opticky neaktivní kyselinu mesovinnou. Racemická směs kyseliny L(+)-vinné a D(-)-vinné se nazývá kyselina D,L-vinná je rovněž opticky neaktivní. Naopak kyselina metavinná je speciální polyester, který je povoleným prostředkem pro stabilizaci vín proti vypadávání krystalických zákalů. (cs)
Title
  • Kyselina vinná a její formy
  • Kyselina vinná a její formy (cs)
  • Tartaric acid and its forms (en)
skos:prefLabel
  • Kyselina vinná a její formy
  • Kyselina vinná a její formy (cs)
  • Tartaric acid and its forms (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/06:00103512!RIV07-MSM-43510___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 174;175
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 435100002)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 99
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 482747
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/06:00103512
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • acidy; crystalline turbidity; metatartaric acid; stability; tartaric acid; wine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B55F6F6DCAFD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vinařský obzor
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balík, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-7884
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software