About: Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Předkládaná metodika je určena pro výrobce sadebního materiálu douglasky tisolisté. Řešena je předosevní příprava a doba výsevu, jako předpoklad pro zvýšení výtěžnosti osiva u této dřeviny. Pro jarní výsevy je doporučována studená stratifikace bez média. Oproti standartní praxi doporučujeme prodloužit dobu studené stratifikace z 21 na 49 dní. Prodloužením stratifikace se zvýší rychlost vzcházení a homogenita výsevu. Vytváří se tak předpoklady pro zvýšení výtěžnosti osiva douglasky řádově až o 30 %. Při časnějších výsevech na jaře lze očekávat vyspělejší semenáčky na konci vegetačního období.
  • Předkládaná metodika je určena pro výrobce sadebního materiálu douglasky tisolisté. Řešena je předosevní příprava a doba výsevu, jako předpoklad pro zvýšení výtěžnosti osiva u této dřeviny. Pro jarní výsevy je doporučována studená stratifikace bez média. Oproti standartní praxi doporučujeme prodloužit dobu studené stratifikace z 21 na 49 dní. Prodloužením stratifikace se zvýší rychlost vzcházení a homogenita výsevu. Vytváří se tak předpoklady pro zvýšení výtěžnosti osiva douglasky řádově až o 30 %. Při časnějších výsevech na jaře lze očekávat vyspělejší semenáčky na konci vegetačního období. (cs)
  • This methodics is given for nursery practice. Pre-sowing treatment and time of sowing is solved there as a presumption for Douglas fir seed yield increase. Prechilling without medium is recommended for spring sowing. We recommend prolongation of prechilling time from 21 to 49 days in comparison standard practice thereby emergence speed and sowing homogeneity increase. Possibilities of Douglas fir seed yield increase up to 30 % create. It is possible to expect more mature seedlings at the end of vegetation season. (en)
Title
  • Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)
  • Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco) (cs)
  • Pre-sowing treatment and sowing time of Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco) (en)
skos:prefLabel
  • Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)
  • Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco) (cs)
  • Pre-sowing treatment and sowing time of Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco) (en)
skos:notation
  • 82593/2014-MZE-16222/M90
  • RIV/62156489:43410/14:00228221!RIV15-MZE-43410___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI112A172)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství České republiky
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Dle našich šetření lze prodloužením stratifikace z 21 na 49 dnů při jarních výsevech douglasky zvýšit výtěžnost osiva z cca 20 % na hodnotu kolem 30 %. Z jednoho kilogramu osiva douglasky tak lze vypěstovat až kolem 29 000 semenáčků. V porovnání s dosavadní praxí, dosahuje naznačený rozdíl 10 000 semenáčků vypěstovaných z jednoho kilogramu osiva douglasky, tedy zvýšení produkce semenáčků o jednu třetinu. V peněžním vyjádření tak můžeme ušetřit až 1/3 nákladů, resp. při stejném množství osiva lze docílit až o 1/3 vyšších výnosů. Celková výtěžnost osiva douglasky však bude v konečném důsledku záviset ještě na dalších faktorech školkařského provozu.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 38835
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43410/14:00228221
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 82593/2014-MZE-16222/M90
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seeds; stratification; Douglas fir; term of sowing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [27885320C9D0]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • V naprosté většině případů je v podmínkách České republiky prováděna jarní síje douglasky po studené stratifikaci bez média. Její délka vychází z platné normy (ČSN 48 1211), kde je stanovena pro zkoušku klíčivosti osiva 21denní studená stratifikace. Nicméně v řadě případů není tato doba dodržena a osivo je stratifikováno pouze dva týdny. Na základě námi dosažených výsledků a zkušeností však naopak doporučujeme prodloužit studenou stratifikaci z 21 na 49 dnů. Zkrátí se tak doba, po kterou osivo vzchází, zvýší se tedy rychlost klíčení, resp. vzcházení osiva na záhonech. To vede v konečném důsledku k větší homogenitě výsevů, čímž vytváříme předpoklady pro dosažení vyšší výtěžnosti osiva douglasky. Jarní termíny výsevu (konec dubna, počátek května) užívané v školkařské praxi dávají dobrý předpoklad pro vypěstování maximálního množství semenáčků douglasky.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houšková, Kateřina
  • Mauer, Oldřich
  • Palátová, Eva
  • Martiník, Antonín
  • Cafourek, Josef
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43410
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software