About: Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V posledních třech desetiletích jsou tzv. biologicky přístupné aminokyseliny (ve vědecké literatuře mnohdy označované jako tzv. %22volné%22 aminokyseliny) vyskytující se v půdě intenzivně studovány z důvodu jejich možné důležitosti v přímé výživě rostlin. Jako biologicky přístupné aminokyseliny v půdě jsou označovány ty, které se nachází v půdním roztoku a výměnně sorbované na povrchu půdních koloidů. Důvodů, vedoucích ke studiu biologicky přístupných aminokyselin v půdě je několik: i) již od roku 1946 je známo, že rostliny jsou schopny přijímat aminokyseliny svými kořeny v celku bez jejich předchozí mineralizace, ii) nízká intenzita mineralizace dusíku v půdách některých typů ekosystémů, která nestačí pokrýt potřeby dusíkaté výživy rostlin (zejména arktické, boreální a alpínské oblasti), iii) preference některých rostlinných druhů k příjmu aminokyselin i v případě dostatečné přístupnosti minerálních forem dusíku a iv) dobrá konkurenceschopnost rostlin při získávání aminokyselin v porovnání s půdními mikroorganismy.
  • V posledních třech desetiletích jsou tzv. biologicky přístupné aminokyseliny (ve vědecké literatuře mnohdy označované jako tzv. %22volné%22 aminokyseliny) vyskytující se v půdě intenzivně studovány z důvodu jejich možné důležitosti v přímé výživě rostlin. Jako biologicky přístupné aminokyseliny v půdě jsou označovány ty, které se nachází v půdním roztoku a výměnně sorbované na povrchu půdních koloidů. Důvodů, vedoucích ke studiu biologicky přístupných aminokyselin v půdě je několik: i) již od roku 1946 je známo, že rostliny jsou schopny přijímat aminokyseliny svými kořeny v celku bez jejich předchozí mineralizace, ii) nízká intenzita mineralizace dusíku v půdách některých typů ekosystémů, která nestačí pokrýt potřeby dusíkaté výživy rostlin (zejména arktické, boreální a alpínské oblasti), iii) preference některých rostlinných druhů k příjmu aminokyselin i v případě dostatečné přístupnosti minerálních forem dusíku a iv) dobrá konkurenceschopnost rostlin při získávání aminokyselin v porovnání s půdními mikroorganismy. (cs)
  • Bioavailable (in literature often termed %22free%22 amino acids) are those present in soil solution and exchangeably bound to soil colloids. These amino acids may be directly taken up by plant roots without their previous mineralization. Only a few studies were done to test amino acid uptake by roots of crops, and preference of crops for uptake of particular nitrogen form (NH4+, NO3- and amino acids). From these studies is evident that crops prefer mineral nitrogen uptake. Modern methods for measurement of direct amino acid uptake by plants are based on an injection of dual-labelled amino acids (13C and 15N) into rhizosphere soil to distinguish proportion of intact amino acid uptake. Disadvantage of these methods is possibility of amino acid break down into 15NH4+ and 13HCO3- before plant uptake takes place. Thus, development of new methods presents a current trend of this research. (en)
Title
  • Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin
  • Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin (cs)
  • Significance of amino acids in direct nutrition of crops (en)
skos:prefLabel
  • Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin
  • Význam aminokyselin v přímé výživě pěstovaných plodin (cs)
  • Significance of amino acids in direct nutrition of crops (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43410/11:00174309!RIV13-MSM-43410___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/2D1/93/07), Z(AV0Z60870520), Z(MSM6215648902)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 241132
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43410/11:00174309
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • roots; amino acids; plants; uptake; crops (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [25DBB5C44E3D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Listy cukrovarnické a řepařské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 127
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Formánek, Pavel
  • Pavelka, Marian
  • Rejšek, Klement
  • Vranová, Valerie
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-3306
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43410
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software