About: Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo přispět k objasnění poměrů ve skladbě jatečného těla vykrmovaných býků - produktů komerčního křížení matek českého strakatého skotu a 10 plemenných býků pěti specializovaných masných plemen ( AA-aberdeen angus, BA- plavé akvitánské, BM- belgické modrobílé, Ch- charolais a L- limousine). Při hodnocení základních ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty u 107 býků jsme nezjistili statisticky významné diference ( P=0,05) mezi skupinami býků podle užitkových typů skotu, vykrmovaných do shodného věku 500 dnů. Signifikantní rozdíly ( P=0,05) mezi skupinami býků jsme však stanovili při detailním bourání jatečných polovin, čtvrtí a výsekových částí. Významné diference ( P=0,05) byly zjištěny zejména při relativním zastoupení masa plece ( 13,03-12,15%), masa kýty ( 26,87-24,48%), masa z boku s kostí ( 3,71-4,35%) a boku bez kosti ( 4,74-5,63%). Nejvyšší podíl masa I. jakosti vykázali kříženci po otcích plemene BA ( 51,57%), zatímco podíl masa I. jakosti byl stanoven u potomstva otců .
  • The objective of the paper was to elucidate the carcass composition of beef bull-products of commercial crossing between dams of Czech Pied cattle and 10 breeds bulls of five specialized meat breeds ( AA- Aberdeen Angus, BA- Blonde d´Aquitaine, BBW- Belgian Blue-White, Ch- Charolais and Li- Limousine). Evaluation of the basic parameters of performance and carcass value n 107 bulls did not show any statistically significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls in relation to commercial types of cattle fattened to the identical age of 500 days. But significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls were determined by detailed dissection of sides and quarters of beef and butcher´s cuts. There were significant differences ( P=0,05) in relative proportions of cuts from chuck ( 13,03-12,15%), round + rump ( 26,87-24,48%), flank with bones ( 3,71-4,35%) and flank ( 4,74-5,63%). Crossbreds after sires of BA breed had the highest proportion of prime uts while the proportion. (en)
Title
  • Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen
  • Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen (cs)
  • Analysis of carcass quality in sons of breeding bulls of meat breeds (en)
skos:prefLabel
  • Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen
  • Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen (cs)
  • Analysis of carcass quality in sons of breeding bulls of meat breeds (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/99:23500009!RIV/2000/MSM/432100
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 39
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
  • Šubrt, Jan
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 734910
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/99:23500009
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • slaughter cattle; commercial crossing; meat breeds; carcass composition; carcass quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [625F9E851F93]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Czech Journal of Animal Science
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 44
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voříšková, Jarmila
  • Šubrt, Jan
  • Frelich, Jan
  • Polách, Pavel
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-1819
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software