Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Effects of sex and age upon manganese utilization was investigated in an experiment with eight groups of chickens receiving 68 mg of Mn per 1 kg of consumed dry matter (BR1) and eight groups receiving only 51 mg of Mn (BR2). During the growing period from Day 12 to Day 56, the experiment was divided into 15 three-day balance periods. For diets BR1 and BR2, the average coefficients of Mn retention, as determined in 120 balance experiments, were 0.065 0.0042 and 0.070 0.0066, respectively. Utilization of manganese of both diets and contents of Mn per 1 g of live body gain increased linearly and highly significantly (P<0.01) with age. The growth rate of the total amount of manganese in the organism was higher than that of body weight. Allometric coefficients for Mn were 1.88 0.050 and 1.68 0.057 for chickens fed on diets BR1 and BR2, respectively. The effect of sex on values under study was not significant. (en)
- Vliv pohlaví a věku na využití manganu byl sledován v pokusu s 8 skupinami kuřat, která přijímala 68 mg Mn na 1 kg sušiny (BR1) a s 8 skupinami, které přijímaly 51 mg Mn (BR2). Během výkrmu od 12. do 56. dne života proběhlo 15 třídenních bilančních period. Průměrný koeficient retence Mn stanovený ve 120 bilančních experimentech byl u BR1 0,065 0,0042 a u BR2 0,070 0,0066. Využití Mn obou směsí a obsah Mn v 1 g přírůstku živé hmotnosti se s přibývajícím věkem lineárně vysoce průkazně (P<0,01) zvyšovalo. Rychlost růstu celkového množství Mn v organismu byla vyšší než rychlost růstu celého těla. Alometrický koeficient pro Mn byl při krmení směsí BR1 1,88 0,050 a směsí BR2 1,68 0,057. Vliv pohlaví na sledované ukazatele byl neprůkazný.
|
Title
| - Využití manganu u kuřat v průběhu výkrmu
- Využití manganu u kuřat v průběhu výkrmu (cs)
- Utilization of manganese in chickens during the fattening period (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití manganu u kuřat v průběhu výkrmu
- Využití manganu u kuřat v průběhu výkrmu (cs)
- Utilization of manganese in chickens during the fattening period (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/99:23200013!RIV/2000/MSM/432100
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(EP0960006186), Z(MSM 432100001)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| - Zelenka, Jiří
- Fajmonová, Eva
|
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/99:23200013
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník z mezinárodní konference Výroba drůbežího masa
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Zelenka, Jiří
- Fajmonová, Eva
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |