About: Kolorimetrické měření syrovátky během skladování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil.
  • Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil. (cs)
  • Whey is a minor foodstuff in cheese production, but it is highly nutritious commodity and it is necessary to choose a suitable preservation method, if it's not promptly treated. In this work we used fourteen samples of plant extracts. The aim of the experiment was to describe the changes in colour of goat whey for its preservation, depending on the length of leaching. The results showed that the whey is a product which itself can vary in the time, even in colour. Also highly depends on the particular plant material which is used for preservation. Lavender, cinnamon, sage showed a higher colour stability of whey between the measurements, even though the overall colour change and the difference (dE*ab= > 3) would be detectable by the human eye. In contrast, rosemary had highly significant difference (P <0.01) on whey colour, the one-hour extract had the most unstable colour (dE*ab= 20.56 after 4 weeks of measurement) one-week extract had noticeable difference after the first week (dE*ab= 7), but then have not significantly changed in the time. (en)
Title
  • Kolorimetrické měření syrovátky během skladování
  • Kolorimetrické měření syrovátky během skladování (cs)
  • Colorimetric measurements of the whey during storage (en)
skos:prefLabel
  • Kolorimetrické měření syrovátky během skladování
  • Kolorimetrické měření syrovátky během skladování (cs)
  • Colorimetric measurements of the whey during storage (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00231126!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24486
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00231126
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cheese; Thymus spp.; Lavandula sp.; colour (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BA41355F2063]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jůzl, Miroslav
  • Šustová, Květoslava
  • Dvořák, Lukáš
  • Lužová, Táňa
  • Sýkora, Vladimír
  • Strnková, Jana
  • Teplá, Jana
  • Pytel, Roman
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 15 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software