About: Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiální kontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorky byly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní mikr. 102 -- 105 KTJ/ml, č. Enterobacteriaceae jednotky až 104 KTJ/ml, bakterie ml. kys. 102 -- 104 KTJ/ml, enterokoky 101 - 103 KTJ/ml, TMRae a TMRan jednotky až 104 resp. 103 KTJ/ml, mikromycety 101 - 103 KTJ/ml. V kozím a ovčím mléce CPM 102 -- 1010 KTJ/ml, psychrotrofní mikr. 101 - 106 KTJ/ml, č. Enterobacteriaceae od 0 - 105 KTJ/ml, bakterie ml. kys. jednotky až 105 KTJ/ml, enterokoky 0 - 105 KTJ/ml, TMRae a TMRan jednotky až 105 KTJ/ml, mikromycety jednotky až 104 KTJ/ml. Z výsledků jsou patrné rozdíly v mikrobiální kontaminaci mléka mezi jednotlivými farmami i mezi ročními obdobími. Na vysoké počty mikroorganismů je však nutno pohlížet s určitou rezervou, neboť mohly být zapříčiněny chybami při odběru vzorků mléka pracovníky farem. Nejen z tohoto důvodu je nutné v následujících obdobích mikrobiologické analýzy zopakovat.
  • Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiální kontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorky byly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní mikr. 102 -- 105 KTJ/ml, č. Enterobacteriaceae jednotky až 104 KTJ/ml, bakterie ml. kys. 102 -- 104 KTJ/ml, enterokoky 101 - 103 KTJ/ml, TMRae a TMRan jednotky až 104 resp. 103 KTJ/ml, mikromycety 101 - 103 KTJ/ml. V kozím a ovčím mléce CPM 102 -- 1010 KTJ/ml, psychrotrofní mikr. 101 - 106 KTJ/ml, č. Enterobacteriaceae od 0 - 105 KTJ/ml, bakterie ml. kys. jednotky až 105 KTJ/ml, enterokoky 0 - 105 KTJ/ml, TMRae a TMRan jednotky až 105 KTJ/ml, mikromycety jednotky až 104 KTJ/ml. Z výsledků jsou patrné rozdíly v mikrobiální kontaminaci mléka mezi jednotlivými farmami i mezi ročními obdobími. Na vysoké počty mikroorganismů je však nutno pohlížet s určitou rezervou, neboť mohly být zapříčiněny chybami při odběru vzorků mléka pracovníky farem. Nejen z tohoto důvodu je nutné v následujících obdobích mikrobiologické analýzy zopakovat. (cs)
  • The aim of this work was to determine extend of microbial contamination of raw milk in individual seasons. Raw milk (6 farms), goat milk (3 farms) and sheep milk (3 farms) were analyzed. Milk was produced on farms of different way of farming and with a different number of milked animals. Samples were regularly taken once per season. In milk, following groups of microorganisms were determined by standard methods: total count of microorganisms (TCM), psychrotrophic microorganisms, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria (lactobacilli), enterococci, aerobic and anaerobic thermoresistant microorganisms (TMRae, TMRan), micromycetes (yeast and moulds). In raw cow milk, these numbers of microorganisms were found: TCM 103 -- 106 CFU/ml, psychrotrophic microorganisms 102 -- 105 CFU/ml, Enterobacteriaceae from units up to 104 CFU/ml, LAB 102 -- 104 CFU/ml, enterococci 101 - 103 CFU/ml, TMRae and TMRan from units up to 104 resp. 103 CFU/ml and micromycetes 101 - 103 CFU/ml. In goat and sheep milk, counts of microorganisms were: TCM 102 -- 109 CFU/ml, psychrotrophic microorganisms 101 - 106 CFU/ml, Enterobacteriaceae 0 - 105 CFU/ml, LAB from units up to 105 KTJ/ml, enterococci 0 - 105 CFU/ml, TMRae and TMRan from units up to 105 CFU/ml and micromycetes from units up to 104 KTJ/ml. From the results, evident differences of microbial milk contamination between individual farms and seasons can be seen. Objectively, high counts of microorganisms could be caused by faults of sampling by workers at farms. Thus, microbiological analysis should be repeated in the next seasons not only because of this reason. (en)
Title
  • Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
  • Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů (cs)
  • Important groups of microorganisms in cow's, goat's and sheep's milk from the various farm's breeding (en)
skos:prefLabel
  • Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
  • Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů (cs)
  • Important groups of microorganisms in cow's, goat's and sheep's milk from the various farm's breeding (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00228865!RIV15-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1230044)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 55730
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00228865
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • microorganisms; hygiene; raw milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DDB2F6B84F80]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalhotka, Libor
  • Šustová, Květoslava
  • Přichystalová, Jitka
  • Velecká, Milena
  • Dostálová, Lenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software