About: Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The objective of the study was to standardize determination of biogenic amines (BA) and polyamines (PA) in ripening cheeses by LC after their extraction with aqueous HCl and derivatization with dansyl chloride, and to verify the method using the cheeses with expected high contents of BA and PA. The central and edge parts of twenty-week-old Edam cheeses from two sources, with two fat contents and using two starter cultures were analyzed. The limits of detection and recoveries ranged from 0.008 to 0.0013 mg kg--1 and from 84 % to 96 %, respectively. Total amines (BA+PA) in the cheeses ranged from 60 to 709 mg kg--1. (en)
  • Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsah sumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně nebezpečnější než část vnitřní, rizikovým spotřebitelům lze doporučit odstranění vnější třícentimetrové vrstvy vyzrálého sýra před jeho konzumací. 3) Důsledným dodržováním přísných hygienických zásad může daný výrobce podstatně omezit tvorbu biogenních aminů ve svém produktu.
  • Stanovení biogenních aminů a polyaminů metodou vysokotlaké kapalinové chromatografie po extrakci 0,1 M HCl a předkolonové derivatizaci dansylchloridem bylo standardizováno pro použití v matrici zrajících sýrů, které jsou z hlediska sledovaných analytů jednou z nejrizikovějších potravin. Zjištěné hodnoty limitu detekce(0,0008 mg kg--1, spermidin -- 0,0033 mg kg--1,2-fenylethylamin) i návratnosti (84 %, spermin -- 96 %,histamin) prokázaly vhodnost navržené metody pro stanovení uvedených toxikologicky zajímavých látek v daném typu potravin. Z aplikace metody pro analýzu širokého spektra sýrů eidamského typu s různým obsahem tuku, od různých výrobců, resp. při použití různých startovacích mikrobiálních kultur vyplynuly následující závěry: 1) Celkový obsah sumy všech aminů v tomto typu výrobku se může pohybovat v širokém rozmezí od desítek po stovky mg kg--1 a může nabývat hodnot, které již nejsou bezpečné pro rizikové skupiny konzumentů. 2) Vnější část sýra je v uvedeném kontextu podstatně nebezpečnější než část vnitřní, rizikovým spotřebitelům lze doporučit odstranění vnější třícentimetrové vrstvy vyzrálého sýra před jeho konzumací. 3) Důsledným dodržováním přísných hygienických zásad může daný výrobce podstatně omezit tvorbu biogenních aminů ve svém produktu. (cs)
Title
  • Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses (en)
  • Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
  • Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech (cs)
skos:prefLabel
  • Chromatographic Determination of Biogenic Amines and Polyamines in Ripening Cheeses (en)
  • Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech
  • Chromatografické stanovení biogenních aminů a polyaminů ve zrajících sýrech (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00226107!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 7237
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00226107
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • HPLC; histamine; ripening cheeses; tyramine; polyamines (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9BA7821D69B7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 108
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dohnal, Vlastimil
  • Cwiková, Olga
  • Komprda, Tomáš
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software