About: Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Thyme essential oil belongs to the plant material with a powerful antimicrobial activity. The aim of the study was to test the antimicrobial effect of thyme essential oil on selected microorganisms without direct contact. Escherichia coli, Candida tropicalis and Penicillium chrysogenum were used for testing. The surface of the cheese or the surface of solidified nutrient medium was inoculated with 0.1 ml of bacterial culture of the appropriate density. On the inside part of the lids of the Petri dishes paper disk was attached. Disc were impregnated with essential oil of appropriate concentration. After a period of cultivation, plates were inspected. Variants of the experiment with nutrient broth in Petri dishes demonstrated inhibitory effect of concentrated thyme essential oil on the test microorganisms without direct contact. Antimicrobial activity of diluted essential oil was very limited. At the variants of the experiment with cheese the concentrated essential oil in a dose of 30 ml led to inhibition of the growth of P. chrysogenum and C. tropicalis without direct contact with the cheese. Diluted oil in this case was not effective. At E. coli visible changes or differences between the variants were not detected at cheese. (en)
  • Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s nejsilnější antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu. Pro testování byly použity následující mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch ztuhlého živného média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, který byl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po uplynutí doby kultivace byla provedena kontrola misek. U variant experimentu s živnou půdou v Petriho miskách byl prokázán inhibiční účinek koncentrované tymiánové silice na testované mikroorganismy bez přímého kontaktu. Ředěná silice působila jen omezeně. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ředěná silice v tomto případě nebyla účinná. U E. coli nebyly na sýrech zjištěny viditelné změny ani rozdíly mezi variantami.
  • Tymiánová silice patří k rostlinným látkám s nejsilnější antimikrobiální aktivitou. Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální působení tymiánové silice na vybrané mikroorganismy bez přímého kontaktu. Pro testování byly použity následující mikroorganismy: Escherichia coli, Candida tropicalis a Penicillium chrysogenum. Na povrch sýra nebo na povrch ztuhlého živného média bylo inokulováno 0,1 ml bakteriální kultury o příslušné denzitě. Na vnitřní stranu víček Petriho misek byl připevněn papírový disk, který byl napuštěn silicí o příslušné koncentraci. Po uplynutí doby kultivace byla provedena kontrola misek. U variant experimentu s živnou půdou v Petriho miskách byl prokázán inhibiční účinek koncentrované tymiánové silice na testované mikroorganismy bez přímého kontaktu. Ředěná silice působila jen omezeně. U variant experimentu se sýrem vedla aplikace koncentrované silice v dávce 30 mikrolitrů k inhibici růstu P. chrysogenum a C. tropicalis i bez přímého kontaktu s potravinou, ředěná silice v tomto případě nebyla účinná. U E. coli nebyly na sýrech zjištěny viditelné změny ani rozdíly mezi variantami. (cs)
Title
  • Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
  • Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice (cs)
  • Testing the antimicrobial effect of thyme essential oil (en)
skos:prefLabel
  • Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice
  • Testování antimikrobiálního působení tymiánové silice (cs)
  • Testing the antimicrobial effect of thyme essential oil (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00216568!RIV15-TA0-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA03010799)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 50105
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00216568
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Penicillium chrysogenum; esential oils; microorganisms; cheese; E. coli; Candida tropicalis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EEBF7D288595]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalhotka, Libor
  • Růžičková, Gabriela
  • Koláčková, Pavla
  • Dostálová, Lenka
  • Detvanová, Lenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-944-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 36 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software