Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In this work, antimicrobial activity of essential oils of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris was tested on microorganisms isolated from goat whey. Primarily, gramnegative bacteria and enterococci were isolated from whey and then they were identified by biochemical tests. Four gramnegative bacteria (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) and three enterococci (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus) were identified. Antimicrobial activity of essential oils was tested in three concentrations of essential oils (0,1, 1 and 10 %) by dilution method. Suspension of bacteria and various volumes of essential oils were added into Tryptone Soy Broth. Absorbance was measured during 24 hours. Essential oils have shown provable antimicrobial effect on tested bacteria. Enterococci were more susceptible to inhibitory effects of essential oils. Enterococcus faecium was the most inhibited by these essential oils. (en)
- V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům, které byly izolovány z kozí syrovátky. Nejprve byly izolovány bakterie - skupina gramnegativních nbakterií a enterokoky. Ty byly následně identifikovány pomocí biochemických testů. Identifikovány byly čtyři gramnegativní bakterie (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) a tři enterokoky (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus). Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů byla zkoumána ve třech koncentracích (0,1, 1 a 10 %) zřeďovací metodou. Do TSB (Trypton Soy Broth, Biokar Diagnostics, Francie) bylo napipetováno příslušné množství bakteriální suspenze a esenciálních olejů. Během 24 hodin kultivace při 30 °C byla měřena absorbance. Citlivější k účinkům esenciálních olejů byly enterokoky, nejcitlivější byl Enterococcus faecium.
- V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům, které byly izolovány z kozí syrovátky. Nejprve byly izolovány bakterie - skupina gramnegativních nbakterií a enterokoky. Ty byly následně identifikovány pomocí biochemických testů. Identifikovány byly čtyři gramnegativní bakterie (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) a tři enterokoky (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus). Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů byla zkoumána ve třech koncentracích (0,1, 1 a 10 %) zřeďovací metodou. Do TSB (Trypton Soy Broth, Biokar Diagnostics, Francie) bylo napipetováno příslušné množství bakteriální suspenze a esenciálních olejů. Během 24 hodin kultivace při 30 °C byla měřena absorbance. Citlivější k účinkům esenciálních olejů byly enterokoky, nejcitlivější byl Enterococcus faecium. (cs)
|
Title
| - Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky
- Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky (cs)
- Antimicrobial activity of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris essential oils against microorganisms isolated from goat whey (en)
|
skos:prefLabel
| - Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky
- Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky (cs)
- Antimicrobial activity of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris essential oils against microorganisms isolated from goat whey (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/14:00216532!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/14:00216532
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - essential oils; enterococci; gramnegative bacteria; goat whey; antimicrobial activity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kalhotka, Libor
- Přichystalová, Jitka
- Dostálová, Lenka
- Detvanová, Lenka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |