About: Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to evaluate the effect of freezing time on selected parameters of bulk milk samples. Record any changes in the composition of the milk or freezing during storage is important when necessary to preserve the samples and analyzed later. The bulk milk samples came from cows of the Holstein breed kept at the farm in Žabčice. The milk from the morning milking were collected 1 week in the period from 13. 11. 2012 to 15. 10. 2013 and in the laboratory by the same ratio divided into samples 0, 24 hrs., 7 days, 28 days. The sample was immediately analysed 0, the other samples were frozen and analyzedafter 24 hours, 7 days and 28 days. The average values of the measured parameters for all samples (n = 172) for the entire period were: pH 6.61, titratable acidity of 6.54 ° SH, fat content 3.86%, 3.20% protein content, lactose content of 4.77 % non-fat dry matter (TPS) 8.68%, milk freezing point -0.556 ° C, syřitelnost 209 sec., second class quality curds was a statistically very highly significant (P 0.001) difference between not freezed milk (0) and frozen (in the case of 24 hours, 7 days and 28 days) in the fat content, TPS, protein, lactose and the freezing point. The exception was the case of milk compared nemraženého 0 and frozen for 24 hours at fat content (P 0.05) and TPS (P 0.01). Other differences in measured parameters (pH, titratable acidity, syřitelnost and quality curds) between frozen and unfrozen samples 0 sample were statistically insignificant (P 0.05). When comparing the freezing time of milk between them was found statistically significant difference (P 0.05) in the case of frozen milk TPS between 24 hours and 28 days. Other differences in the monitored parameters and freezing time were statistically insignificant (P 0.05). (en)
  • Cílem práce bylo zhodnotit vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka. Zaznamenání případných změn ve složení nebo vlastnostech mléka během skladování mražením je důležité v případě nutnosti vzorky uchovat a analyzovat později. Bazénové vzorky mléka pocházely od dojnic holštýnského plemene chovaných na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Mléko z ranního dojení bylo odebíráno 1x týdně v období od 13. 11. 2012 do 15. 10. 2013 a v laboratoři stejným poměrem rozděleno na vzorky 0, 24 hod., 7 dní, 28 dní. Vzorek 0 byl okamžitě rozborován, ostatní vzorky byly zmraženy a rozborovány po 24 hodinách, 7 dnech a 28 dnech. Průměrné hodnoty měřených ukazatelů u všech vzorků (n=172) za celé sledované období byly: pH 6,61, titrační kyselost 6,54 °SH, obsah tuku 3,86 %, obsah bílkovin 3,20 %, obsah laktózy 4,77 %, tukuprostá sušina (TPS) 8,68 %, bod mrznutí mléka -0,556 °C, syřitelnost 209 sec., třída kvality sýřeniny 2. Byl zjištěn statisticky velmi vysoce průkazný (P 0,001) rozdíl mezi mlékem nemraženým (0) a zmraženým (v případě 24 hod., 7 dní i 28 dní) v obsahu tuku, TPS, bílkovin, laktózy a bodu mrznutí. Výjimkou byl případ porovnání nemraženého mléka 0 a mraženého 24 hod u obsahu tuku (P 0,05) a TPS (P 0,01). Ostatní rozdíly měřených parametrů (pH, titrační kyselost, syřitelnost a kvalita sýřeniny) mezi zmraženými vzorky a nezmraženým vzorkem 0 byly statisticky neprůkazné (P 0,05). Při porovnání doby mražení mléka mezi sebou byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P 0,05) v případě TPS mezi mlékem zmraženým 24 hod a 28 dní. Ostatní rozdíly v rámci sledovaných parametrů a doby mražení byly statisticky neprůkazné (P 0,05).
  • Cílem práce bylo zhodnotit vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka. Zaznamenání případných změn ve složení nebo vlastnostech mléka během skladování mražením je důležité v případě nutnosti vzorky uchovat a analyzovat později. Bazénové vzorky mléka pocházely od dojnic holštýnského plemene chovaných na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Mléko z ranního dojení bylo odebíráno 1x týdně v období od 13. 11. 2012 do 15. 10. 2013 a v laboratoři stejným poměrem rozděleno na vzorky 0, 24 hod., 7 dní, 28 dní. Vzorek 0 byl okamžitě rozborován, ostatní vzorky byly zmraženy a rozborovány po 24 hodinách, 7 dnech a 28 dnech. Průměrné hodnoty měřených ukazatelů u všech vzorků (n=172) za celé sledované období byly: pH 6,61, titrační kyselost 6,54 °SH, obsah tuku 3,86 %, obsah bílkovin 3,20 %, obsah laktózy 4,77 %, tukuprostá sušina (TPS) 8,68 %, bod mrznutí mléka -0,556 °C, syřitelnost 209 sec., třída kvality sýřeniny 2. Byl zjištěn statisticky velmi vysoce průkazný (P 0,001) rozdíl mezi mlékem nemraženým (0) a zmraženým (v případě 24 hod., 7 dní i 28 dní) v obsahu tuku, TPS, bílkovin, laktózy a bodu mrznutí. Výjimkou byl případ porovnání nemraženého mléka 0 a mraženého 24 hod u obsahu tuku (P 0,05) a TPS (P 0,01). Ostatní rozdíly měřených parametrů (pH, titrační kyselost, syřitelnost a kvalita sýřeniny) mezi zmraženými vzorky a nezmraženým vzorkem 0 byly statisticky neprůkazné (P 0,05). Při porovnání doby mražení mléka mezi sebou byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P 0,05) v případě TPS mezi mlékem zmraženým 24 hod a 28 dní. Ostatní rozdíly v rámci sledovaných parametrů a doby mražení byly statisticky neprůkazné (P 0,05). (cs)
Title
  • Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
  • Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene (cs)
  • Effect of freezing on selected parameters of bulk milk samples from Holstein dairy cows (en)
skos:prefLabel
  • Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene
  • Vliv doby mražení na vybrané parametry bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského plemene (cs)
  • Effect of freezing on selected parameters of bulk milk samples from Holstein dairy cows (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00211736!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53645
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00211736
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mléko; technologické vlastnosti; holštýnský skot; mražení; obsahové složky (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C0A66A2CDE1C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
  • Večeřa, Milan
  • Andrýsek, Jiří
  • Javorová, Jana
  • Velecká, Milena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 118 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software