Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin (r = -0,32; P>0,05) a kaseinu (r = -0,25; P>0,05) a ke zvýšení hodnoty bodu mrznutí (r = 0,22; P>0,05). Slabý korelační vztah byl zjištěn u počtu somatických buněk a obsahu volných mastných kyselin (r = 0,14; P>0,05) a močoviny (r = 0,02; P>0,05).
- Počet somatických buněk bývá využíván jako indikátor zdravotního stavu mléčné žlázy a jako důležitý ukazatel při proplácení mléka. Při zvýšení počtu somatických buněk (tedy možné onemocnění mléčné žlázy) dochází ke změně v obsahu mléčných složek i technologických vlastností mléka. Úkolem tohoto výzkumu bylo zjistit vliv počtu somatických buněk na složení a bod mrznutí mléka. V průběhu období 21.2.2012--18.1.2013 bylo analyzováno 35 bazénových vzorků mléka pocházejících od dojnic českého strakatého skotu chovaných na farmě GenAGRO Říčany, a.s. Vzorky mléka byly rozborovány v centrální LRM Brno-Chrlice. Analyzovanými parametry byly: počet somatických buněk, obsah tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, tukuprosté sušiny, volných mastných kyselin, močoviny a bod mrznutí mléka. Bylo zjištěno, že se vzrůstajícím počtem somatických buněk klesal obsah tuku (r = -0,40; P<0,05), laktózy (r = - 0,39; P<0,05) a tukuprosté sušiny (r = -0,41; P<0,05). Dále byla zjištěna tendence k poklesu obsahu bílkovin (r = -0,32; P>0,05) a kaseinu (r = -0,25; P>0,05) a ke zvýšení hodnoty bodu mrznutí (r = 0,22; P>0,05). Slabý korelační vztah byl zjištěn u počtu somatických buněk a obsahu volných mastných kyselin (r = 0,14; P>0,05) a močoviny (r = 0,02; P>0,05). (cs)
- Aim of this research was monitored effect of somatic cell count on qualitative characteristics of milk. During the period of 21.2.2012 to 18.1.2013 was analysed 35 bulk milk samples obtained in herds of Czech Fleckvieh cows from farm GENAgro Říčany, a.s. Samples were measured in central laboratory of milk analyses Brno-Chrlice. Measured parameters were: somatic cell count, fat, protein, casein, lactose, solids non fat, free fatty acids, urea and freezing point of milk. Based on the analysis of milk was found that with increasing somatic cell count decreased content of fat (r = -0.40; P<0.05), lactose (r = -0.39; P<0.05) and solids non fat (r = -0.41; P<0.05). It was also found tendency that with increasing somatic cell count, content of protein (r = -0.32; P>0.05) and casein (r = -0.25; P>0.05) decreased, value of freezing point of milk increased (r = 0.22; P>0.05). Weak correlation relationship was found between somatic cell count and free fatty acids. (en)
|
Title
| - Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk (en)
- Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
- Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka (cs)
|
skos:prefLabel
| - Effect of somatic cells count on qualitative characteristics of milk (en)
- Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka
- Vliv počtu somatických buněk na kvalitativní ukazatele mléka (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/13:00199858!RIV14-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/13:00199858
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk composition; Czech Fleckvieh; somatic cells (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Falta, Daniel
- Studený, Stanislav
- Večeřa, Milan
- Andrýsek, Jiří
- Javorová, Jana
- Velecká, Milena
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |