Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch.
- Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch. (cs)
- The aim of this study was to evaluate the effect of cattle commercial type on parameters for the quality of the beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 87 bulls were included in the experiment (35 purebreed Czech Fleckvieh (C), 25 crossbreed C with Galloway (Ga) and 27 crossbreed C with Charolaise (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of bulls. After evaluation the target parameters of the beef carcass results that for the breeder there is more convenient breeding Czech Fleckvieh purebreed or crossbreed with Charolaise. All nutrition parameters beef were statistically non-significant between selected groups of bulls. There were detected statistical significance (P<0.05) in the colour of beef meat between all group of bulls. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch. (en)
|
Title
| - Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
- Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
- The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
- Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
- The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/13:00199267!RIV14-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/13:00199267
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - system CIELab; beef, bull; carcass (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Eliška
- Filipčík, Radek
- Šubrt, Jan
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |