Description
| - Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv českého strakatého a holštýnského plemene dojnic na obsahové složky a na technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Vzorky mléka pocházely ze dvou farem (AgroGen Říčany, a.s., Školní zemědělský podnik Žabčice) a byly odebírány jednou týdně v období 22 týdnů (od 5.5. 2011 do 29.9. 2011). Průměrné hodnoty mléčných parametrů u českého strakatého plemene (n = 22) byly následující: syřitelnost 189,77 sec, třída kvality sýřeniny 1,55, aktivní kyselost pH 6,63, titrační kyselost 6,88 °SH, obsah bílkovin 3,48 g.100g-1, obsah tuku 3,73 g.100g-1, obsah laktózy 4,83 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,92 g.100g-1, hustota 1,0296 kg.l-1, obsah kaseinu 2,72 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 18,70 ° C. Dále průměrné hodnoty zkoumaných parametrů u vzorků (n = 22) holštýnského plemene byly: syřitelnost 186,45 sec, třída kvality sýřeniny 1,68, aktivní kyselost pH 6,76, titrační kyselost 6,80 °SH, obsah bílkovin 3,24 g.100g-1, obsah tuku 3,75 g.100g-1, obsah laktózy 4,84 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,68 g.100g-1, hustota 1,0295 kg.l-1, obsah kaseinu 2,53 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 21,15 °C. Při srovnání vzorků od českého strakatého plemene se vzorky od holštýnského plemene byly rozdíly statisticky vysoce průkazné (P<0,01) u: aktivní kyselosti (pH -0,13), obsahu bílkovin (+0,24 g.100g-1), obsahu tukuprosté sušiny (+0,24 g.100g-1) a obsahu kaseinu (+0,19 g.100g-1). V porovnání průměrných denních teplot ve stáji na farmě v Říčanech s farmou v Žabčicích, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) (-2,45 °C). Zbývající rozdíly byly statisticky neprůkazné (P>0,05) a to u času potřebného k zasýření (3,32 sec), kvality sýřeniny (0,13 třídy), titrační kyselosti (0,08 °SH), obsahu tuku (0,02 g.100g-1), obsahu laktózy (0,01 g.100g-1) a u hustoty (0,001 kg.l-1).
- Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv českého strakatého a holštýnského plemene dojnic na obsahové složky a na technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Vzorky mléka pocházely ze dvou farem (AgroGen Říčany, a.s., Školní zemědělský podnik Žabčice) a byly odebírány jednou týdně v období 22 týdnů (od 5.5. 2011 do 29.9. 2011). Průměrné hodnoty mléčných parametrů u českého strakatého plemene (n = 22) byly následující: syřitelnost 189,77 sec, třída kvality sýřeniny 1,55, aktivní kyselost pH 6,63, titrační kyselost 6,88 °SH, obsah bílkovin 3,48 g.100g-1, obsah tuku 3,73 g.100g-1, obsah laktózy 4,83 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,92 g.100g-1, hustota 1,0296 kg.l-1, obsah kaseinu 2,72 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 18,70 ° C. Dále průměrné hodnoty zkoumaných parametrů u vzorků (n = 22) holštýnského plemene byly: syřitelnost 186,45 sec, třída kvality sýřeniny 1,68, aktivní kyselost pH 6,76, titrační kyselost 6,80 °SH, obsah bílkovin 3,24 g.100g-1, obsah tuku 3,75 g.100g-1, obsah laktózy 4,84 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,68 g.100g-1, hustota 1,0295 kg.l-1, obsah kaseinu 2,53 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 21,15 °C. Při srovnání vzorků od českého strakatého plemene se vzorky od holštýnského plemene byly rozdíly statisticky vysoce průkazné (P<0,01) u: aktivní kyselosti (pH -0,13), obsahu bílkovin (+0,24 g.100g-1), obsahu tukuprosté sušiny (+0,24 g.100g-1) a obsahu kaseinu (+0,19 g.100g-1). V porovnání průměrných denních teplot ve stáji na farmě v Říčanech s farmou v Žabčicích, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) (-2,45 °C). Zbývající rozdíly byly statisticky neprůkazné (P>0,05) a to u času potřebného k zasýření (3,32 sec), kvality sýřeniny (0,13 třídy), titrační kyselosti (0,08 °SH), obsahu tuku (0,02 g.100g-1), obsahu laktózy (0,01 g.100g-1) a u hustoty (0,001 kg.l-1). (cs)
- The aim of this research was to evaluate the influence of the Czech Fleckvieh and Holstein breed to milkcomponents and technological properties of bulk tank milk samples. Milk samples came from two farms (GenAgro Říčany and University farm in Žabčice) and samples obtained in identical herds within 22 weeks (5.5. 2011 -- 29.9. 2011). The average values of milk parameters of Czech Fleckvieh breed (n = 22) were as follows: rennet coagulation time (RCT) 189.77 sec., curd quality class (CQC) 1.55, active acidity (AA) pH 6.63, titratable acidity (TA) 6.88 °SH, protein content (PC) 3.48 g.100 g-1, fat content (FC) 3.73 g.100g-1, lactose content (LC) 4.83 g.100g-1, solids-non-fat content (SNF) 8.92 g.100g-1, milk density (D) 1.0296 kg.l-1, casein content (CC) 2.72 g.100g-1 and the average diurnal temperature in the barn (ADTB) was 18.70 °C. The average values of the milk parameters of Holstein breed (n = 22) were as follows: RCT 186.45 sec, CQC 1.68, AA 6.76 pH, TA of 6.80 °SH, PC 3.24 g.100g-1, FC 3.75 g.100g-1, LC 4.84 g.100g-1, SNF 8.68 g.100g-1, D 1.0295 kg.l-1, CC 2.53 g.100g-1 and ADTB was 21.15 °C. As compared with Holstein, dairy cows of Czech Fleckvieh breed produced milk with statistically significantly higher (P<0.01) AA (pH -0.13), PC (+0.24 g.100g-1), SNF (+0.24 g.100g-1) and CC (+0.19 g.100g-1). Compared to ADTB on the farm with the farm in Říčany in Žabčice, a statistically significant difference (P<0.05) (-2.45 °C). The remaining differences (RCT, CQC, TA, FC, LC, D) were statistically insignificant (P>0.05). (en)
|