About: Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of presented survey was to evaluate the effect of cow-shed' temperature on composition and technological properties of bulk tank milk samples. There was once a week colected bulk tank milk samples at the two dairy farms in South Moravian region who keep Holstein (farm A) and Czech Fleckvieh (farm B) dairy cows. The experiment was carried out within summer period from 3rd June to 2nd September 2011. Next day after sampling was analysed following parameters in laboratory: protein content (%), fat content (%), titrable acidity (SH), rennet coagulation time (s) and quality of curd (1-5 points). The average daily temperatures at sampling days were counted from 15 minute interval records obtained by data loggers Hobo (Onset) placed at cow's withers height. The average daily temperatures at both farm were in range from 14.92 to 28.51°C in monitored period. The average protein resp. fat content was 3.22% resp. 3.85% (Farm A) and 3.42% resp. 3.9% (Farm B). As far as the technological properties are concerned the average rennet coagulation time was 207 second on the Farm A and 196 second on the Farm B. The quality of curd, in range of 5-point scale, was on both farms evaluated as 1.7 points. According to correlation analysis was proved the effect of average temperature on rennet coagulation time only on the Farm A (r=.42). Both solid contents had negative correlation coefficient with temperature. (en)
  • Cílem předložené studie bylo zhodnotit vliv teploty ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Jednou týdně byl odebrán bazénový vzorek mlékana na dvou mléčných farmách, na kterých je chován holštýnský (farma A) a český strakatý skot (farma B). Pokus byl prováděn v letním období od 3. června do 2. září 2011. Další den po odběru vzorků byly analyzovány následující parametry mléka v laboratoři: obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalita sýřeniny (1-5 bodů). Průměrné denní teploty odběrových dnů byly spočítány z 15 minutových intervalů záznamů získaných pomocí data loggerů Hobo (Onset) umístěných v kohoutkové výšce krav. Průměrné denní teploty na obou farmách byly v rozmezí 14,92 - 28,51 ° C ve sledovaném období. Průměrný obsah bílkovin resp. obsah tuku byl 3,22%, resp. 3,85% (farma A) a 3,42% resp. 3,9% (farma B). Pokud jde o technologické vlastnosti, průměrná syřitelnost byla 207 sekund na farmě A a 196 na farmě B. Průměrná kvalita sýřeniny byla na obou farmách hodnocena 1,7 body. Korelační analýzou bylo prokázáno, že průměrná teplota ve stáji měla vliv na dobu koagulace syřidla pouze na farmě A (r = 0,42). Obsah tuku a bílkovin negativně koreloval s teplotou ve stáji.
  • Cílem předložené studie bylo zhodnotit vliv teploty ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Jednou týdně byl odebrán bazénový vzorek mlékana na dvou mléčných farmách, na kterých je chován holštýnský (farma A) a český strakatý skot (farma B). Pokus byl prováděn v letním období od 3. června do 2. září 2011. Další den po odběru vzorků byly analyzovány následující parametry mléka v laboratoři: obsah bílkovin (%), obsah tuku (%), titrační kyselost (SH), syřitelnost (s) a kvalita sýřeniny (1-5 bodů). Průměrné denní teploty odběrových dnů byly spočítány z 15 minutových intervalů záznamů získaných pomocí data loggerů Hobo (Onset) umístěných v kohoutkové výšce krav. Průměrné denní teploty na obou farmách byly v rozmezí 14,92 - 28,51 ° C ve sledovaném období. Průměrný obsah bílkovin resp. obsah tuku byl 3,22%, resp. 3,85% (farma A) a 3,42% resp. 3,9% (farma B). Pokud jde o technologické vlastnosti, průměrná syřitelnost byla 207 sekund na farmě A a 196 na farmě B. Průměrná kvalita sýřeniny byla na obou farmách hodnocena 1,7 body. Korelační analýzou bylo prokázáno, že průměrná teplota ve stáji měla vliv na dobu koagulace syřidla pouze na farmě A (r = 0,42). Obsah tuku a bílkovin negativně koreloval s teplotou ve stáji. (cs)
Title
  • Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
  • Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu (cs)
  • The effect of summer temperatures in cow-shed on composition and technological properties of bulk tank milk samples of Holstein and Czech Fleckvieh cows (en)
skos:prefLabel
  • Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu
  • Vliv letních teplot ve stáji na složení a technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka dojnic holštýnského a českého strakatého skotu (cs)
  • The effect of summer temperatures in cow-shed on composition and technological properties of bulk tank milk samples of Holstein and Czech Fleckvieh cows (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/12:00190344!RIV13-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177907
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/12:00190344
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • stable temperature; rennet coagulation time; Holstein; milk; Czech Fleckvieh Cattle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BEB6CE32E2BD]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • VŠCHT Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
  • Polák, Ondřej
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-838-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software