About: The Effect of Sulphur on the Production Quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Sulphur occurs in plants in many organic compounds, e. g. proteins (containing amino acids cystein and methionin), thiols (glutathion), sulfolipids and secondary metabolites (alliins, glucosinolates, phytochelatins). These substances have effect in plant biomass construction and in plant defence against environmental stress, but they are also very important in food quality and phytopharmacs production. In winter rape, sulphur increases oil content and glucosinolates concentration in seeds. Sulphur deficit deteriorates the baking quality of wheat grain (lower extensibility of dough and loaf volume) and causes increase in acrylamid content in baked goods. Sufficient sulphur uptake can reduce content of N-substances in barley grain and influence sensory attributes of beer. On the other hand, lack of sulphur in leguminous plants can decrease production of methionine, an amino acid essential in both animal and human nutrition. Higher nutrition value of forage grass achieved thanks to sulphur fertilization is connected with higher nitrogen utilization and with decrease of the non-protein nitrogen and nitrates concentrations. Sulphur reduces content of alfa-amino nitrogen in sugar beet tubers and nitrates content in edible parts of different vegetables, too. Many sulphur containing compounds are responsible for flavour, aroma or effects of plant products on human health. (en)
  • Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek v zrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využitím dusíku a snížení koncentrace nebílkovinného dusíku a nitrátů. Také u cukrovky síra snižuje obsah alfa-aminodusíku v bulvách a podobně také u zelenin je patrný pokles obsahu nitrátů v konzumních částech. Řada sirných látek zodpovídá za chuť, vůni, popř. zdravotní účinek rostlinných produktů.
  • Síra se v rostlinách vyskytuje v celé řadě organických sloučenin, jako jsou bílkoviny (se sirnými aminokyselinami - cystein a methionin), thioly (glutathion), sulfolipidy a sekundární metabolity (alliiny, glukosinoláty, fytochelatiny). Kromě stavební funkce sirných bílkovin působí tyto látky např. v obraně rostlin proti enviromentálnímu stresu, ale jsou také velmi důležité pro kvalitu potravin a produkci fytofarmak. Např. u řepky ozimé je působení síry spojováno s olejnatostí semen, popř. s vyšší koncentrací glukosinolátů v řepkových šrotech. V pšeničném zrnu působí deficit síry zhoršení pekařské kvality zrna (horší tažnost těsta a nižší objem pečiva) a zvýšení obsahu akrylamidů v pečivu. U ječmene může dostatečný přísun síry snížit množství N-látek v zrnu a ovlivnit senzorické vlastnosti piva. Naopak nedostatek síry u luskovin může snižovat produkci methioninu, esenciální aminokyseliny ve výživě zvířat i člověka. Vyšší nutriční hodnota travní píce po dodání síry souvisí s vyšším využitím dusíku a snížení koncentrace nebílkovinného dusíku a nitrátů. Také u cukrovky síra snižuje obsah alfa-aminodusíku v bulvách a podobně také u zelenin je patrný pokles obsahu nitrátů v konzumních částech. Řada sirných látek zodpovídá za chuť, vůni, popř. zdravotní účinek rostlinných produktů. (cs)
Title
  • The Effect of Sulphur on the Production Quality (en)
  • Vliv síry na kvalitu produkce
  • Vliv síry na kvalitu produkce (cs)
skos:prefLabel
  • The Effect of Sulphur on the Production Quality (en)
  • Vliv síry na kvalitu produkce
  • Vliv síry na kvalitu produkce (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00182524!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239153
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00182524
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sulphur; plant nutrition; food quality; crops (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8AB94959FEEF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku síry ve výživě rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hřivna, Luděk
  • Ryant, Pavel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-2224-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software