About: The influence of the thawing method of cattle insemination dose on sperm motility     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo porovnat způsoby rozmrazování inseminačních dávek skotu ve vztahu k aktivitě býčích spermií. Experiment byl proveden u inseminačních dávek získaných od pěti plemenných býků českého strakatého plemene. Inseminační dávky byly rozmraženy standardním způsobem ve vodní lázni, rozmražením v sevřené dlani a posledním způsobem bylo rozmrazení ve vodní lázni s následným 5 minutovým ochlazením v teplotě 0 °C. U takto rozmražených inseminačních dávek byla hodnocena aktivita spermií v době ihned po rozmražení a následně v době 15, 30 a 60 min. od rozmražení. Nejvyšší procento aktivních spermií v době ihned po rozmražení bylo zjištěno u standardní metody přípravy inseminační dávky (32,9 %). Procento aktivních spermií po rozmražení dávky a ponechání v chladu činilo 31,3 %. Nejméně vhodnou metodou bylo rozmražení pejety v dlani, kde byla aktivita spermií pouze 23,8 %. Při hodnocení aktivity po 15 minutách došlo u všech tří metod k poklesu počtu aktivních spermií. Po 30 minutách byly zjištěny téměř srovnatelné hodnoty jako v případě hodnocení aktivity spermií ihned po rozmražení inseminační dávky. Po 60 minutách byl počet aktivních spermií nejvyšší (36,3; 35,7, respektive 23,4 % u metody rozmrazování v dlani). Výsledky práce dokazují, že je nutné používat pouze standardní způsob rozmrazování inseminačních dávek a nepoužívat žádné jiné alternativní způsoby, jak je patrné z chovatelské praxe.
  • Cílem práce bylo porovnat způsoby rozmrazování inseminačních dávek skotu ve vztahu k aktivitě býčích spermií. Experiment byl proveden u inseminačních dávek získaných od pěti plemenných býků českého strakatého plemene. Inseminační dávky byly rozmraženy standardním způsobem ve vodní lázni, rozmražením v sevřené dlani a posledním způsobem bylo rozmrazení ve vodní lázni s následným 5 minutovým ochlazením v teplotě 0 °C. U takto rozmražených inseminačních dávek byla hodnocena aktivita spermií v době ihned po rozmražení a následně v době 15, 30 a 60 min. od rozmražení. Nejvyšší procento aktivních spermií v době ihned po rozmražení bylo zjištěno u standardní metody přípravy inseminační dávky (32,9 %). Procento aktivních spermií po rozmražení dávky a ponechání v chladu činilo 31,3 %. Nejméně vhodnou metodou bylo rozmražení pejety v dlani, kde byla aktivita spermií pouze 23,8 %. Při hodnocení aktivity po 15 minutách došlo u všech tří metod k poklesu počtu aktivních spermií. Po 30 minutách byly zjištěny téměř srovnatelné hodnoty jako v případě hodnocení aktivity spermií ihned po rozmražení inseminační dávky. Po 60 minutách byl počet aktivních spermií nejvyšší (36,3; 35,7, respektive 23,4 % u metody rozmrazování v dlani). Výsledky práce dokazují, že je nutné používat pouze standardní způsob rozmrazování inseminačních dávek a nepoužívat žádné jiné alternativní způsoby, jak je patrné z chovatelské praxe. (cs)
  • The aim of the work was to compare the thawing methods of a cattle insemination dose in relation to bull sperm motility. The experiment was done at insemination doses gained from five breeding Czech Fleckvieh bulls. The insemination doses were thawed by a standard method in water bath, then in a clenched palm and the last method was thawing in the water bath followed by 5-minute cooling down at 0 °C. The sperm motility was evaluated immediately after the thawing and in 15, 30 a 60 minutes post thawing. The highest ratio of sperm motility immediately after the thawing was found at the standard preparation method for insemination doses (32. 9 %). The sperm motility ratio after the thawing and leaving in cold was 31. 3 %. The least suitable method was the straw defrosting in a palm where the sperm motility was just 23. 8 %. The evaluation 15 minutes post thawing proved the motility decrease within the all three methods. The evaluation 30 minutes post thawing established nearly comparable figures like at the evaluation done immediately after the thawing of the insemination doses. The highest active sperm number was found 60 minutes post thawing. (36. 3; 35. 7, respectively 23. 4 % at thawing in a palm). The work results prove the necessity to use just the standard thawing method for the insemination doses and not any other alternative methods as is clear from the breeding practice. (en)
Title
  • The influence of the thawing method of cattle insemination dose on sperm motility (en)
  • Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií
  • Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií (cs)
skos:prefLabel
  • The influence of the thawing method of cattle insemination dose on sperm motility (en)
  • Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií
  • Vliv způsobu rozmrazení inseminační dávky skotu na aktivitu spermií (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00180163!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239322
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00180163
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech Fleckvieh; bull sperm; sperm activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F73096963F01]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filipčík, Radek
  • Hanuláková, Šárka
issn
  • 0139-7265
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software