Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The main aim of this work was to analyze and evaluate content of beta-glucans in grain of spring barley. beta-glucans form an essential part of non-starch polysaccharides of a barley grain. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are a component of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley with higher content of beta-glucans for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or even reduce a product yield. The studied set contained eight malting varieties, three hull-less lines and one hull-less variety of spring barley. Barley samples were grown in two different variants of chemical treatment, in two years and in two localities. Average beta-glucan content in the studied set of barley varied from 3.14 to 6.22 %. (en)
- Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.
- Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %. (cs)
|
Title
| - Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
- Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního (cs)
- Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley (en)
|
skos:prefLabel
| - Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
- Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního (cs)
- Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/11:00180078!RIV12-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/11:00180078
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Hull-less barley; Malting barley; Beta-glucans (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Benešová, Karolína
- Ehrenbergerová, Jaroslava
- Klímová, Eva
- Macháň, Pavel
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |