About: Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main aim of this work was to analyze and evaluate content of beta-glucans in grain of spring barley. beta-glucans form an essential part of non-starch polysaccharides of a barley grain. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are a component of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley with higher content of beta-glucans for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or even reduce a product yield. The studied set contained eight malting varieties, three hull-less lines and one hull-less variety of spring barley. Barley samples were grown in two different variants of chemical treatment, in two years and in two localities. Average beta-glucan content in the studied set of barley varied from 3.14 to 6.22 %. (en)
  • Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %.
  • Cílem této práce bylo analyzovat a zhodnotit obsah beta-glukanů v zrnu ječmene jarního. beta-glukany jsou hlavní částí tzv. neškrobových polysacharidů zrna ječmene. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se jeví použití ječmene pro výrobu potravin jako perspektivní. Naopak vyšší obsah beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Analyzovaný soubor obsahoval osm sladovnických odrůd, tři bezpluché linie a jednu bezpluchou odrůdu ječmene jarního. Vzorky ječmene byly pěstovány v dvou různých intenzitách chemického ošetření, ve dvou letech a na dvou lokalitách. Průměrný obsah beta-glukanů v testovaném souboru ječmene se pohyboval od 3,14 do 6,22 %. (cs)
Title
  • Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
  • Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního (cs)
  • Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley (en)
skos:prefLabel
  • Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního
  • Obsah beta-glukanů v odrůdách a liniích ječmene jarního (cs)
  • Beta-glucan content in varieties and lines of spring barley (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00180078!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 217190
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00180078
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Hull-less barley; Malting barley; Beta-glucans (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [620AD748D9EC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LIX
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Benešová, Karolína
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Klímová, Eva
  • Macháň, Pavel
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software