About: Influence of aplication N and S on the chemical composition of barley corn and malt     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V rámci maloparcelních polních pokusů byl v letech 2005--2009 sledován vliv aplikace síry a dusíku (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) během vegetace na obsah škrobu a bílkovin v zrnu ječmene odrůdy Jersey. Dále byl stanoven obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene i sladu a obsah prekursorů dimethylsulfidu ve sladu. V průměru nejvyšší obsah škrobu (64,12 %) byl stanoven po opakované aplikaci hnojiva SAM 240, nejnižší (63,42 %) vykázalo zrno po hnojení LAV 27 s následným dohnojením DAM. Síranová síra aplikovaná v hnojivu SAM 240 ve fázi DC 31 stabilizovala obsah škrobu v zrnu při vyšších dávkách dusíku. Byla stanovena středně silná závislost (r = 0,503**) mezi obsahem síry v zrnu a obsahem škrobu. Vyšší dávka dusíku zvyšovala obsah N v zrnu o 0,12 % v kombinaci s hnojením sírou to bylo o 0,24 % . Hnojení sírou podpořilo příjem a utilizaci N, což dokládá i středně silná závislost mezi obsahem dusíku a síry v zrnu ječmene (r = 0,503**). Obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene a prekursorů dimethylsulfidu ve sladu sirnou výživou výrazněji ovlivněn nebyl.
  • V rámci maloparcelních polních pokusů byl v letech 2005--2009 sledován vliv aplikace síry a dusíku (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) během vegetace na obsah škrobu a bílkovin v zrnu ječmene odrůdy Jersey. Dále byl stanoven obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene i sladu a obsah prekursorů dimethylsulfidu ve sladu. V průměru nejvyšší obsah škrobu (64,12 %) byl stanoven po opakované aplikaci hnojiva SAM 240, nejnižší (63,42 %) vykázalo zrno po hnojení LAV 27 s následným dohnojením DAM. Síranová síra aplikovaná v hnojivu SAM 240 ve fázi DC 31 stabilizovala obsah škrobu v zrnu při vyšších dávkách dusíku. Byla stanovena středně silná závislost (r = 0,503**) mezi obsahem síry v zrnu a obsahem škrobu. Vyšší dávka dusíku zvyšovala obsah N v zrnu o 0,12 % v kombinaci s hnojením sírou to bylo o 0,24 % . Hnojení sírou podpořilo příjem a utilizaci N, což dokládá i středně silná závislost mezi obsahem dusíku a síry v zrnu ječmene (r = 0,503**). Obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene a prekursorů dimethylsulfidu ve sladu sirnou výživou výrazněji ovlivněn nebyl. (cs)
  • Within the scope of small-scale fields' experiments, the influence of application of sulphur and nitrogen (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) on the content of starch and proteins in barleycorn of Jersey variety was observed during vegetation in 2005 to 2009. There were also determined the content of sulphur amino acids in barleycorn and malt, and the content of precursors of dimethyl sulfide in malt. On average the highest content of starch (64,12 %) was detected after repeated application of fertilizer SAM 240, the lowest content (63,42 %) was detected after fertilization by LAV 27 in grain with subsequent fertilization DAM. Sulphate sulphur applied in fertilizer SAM 240 in DC 31 stage stabilized the content of starch in grain when using of higher doses of nitrogen. There was determined a medium dependence between the content of sulphur and starch. Higher dose of nitrogen rose the content of N in corn by 0,12 % and in combination with fertilization by sulphur it was by 0,24 %. Fertilization by sulphur rose the intake and utilization of N which is also proved by the medium dependence between the content of nitrogen and sulphur in barleycorn (r = 0,503**). The content of sulphur amino acids of nitrogen in barleycorn and precursors of dimethyl sulfide in malt was not significantly affected by sulphur supplements. (en)
Title
  • Influence of aplication N and S on the chemical composition of barley corn and malt (en)
  • Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu
  • Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu (cs)
skos:prefLabel
  • Influence of aplication N and S on the chemical composition of barley corn and malt (en)
  • Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu
  • Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00177612!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238734
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00177612
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • starch; sulphur; barley; malt; nitrogen (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B97412BE0977]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gregor, Tomáš
  • Prokeš, Josef
  • Hřivna, Luděk
  • Šottníková, Viera
  • Cerkal, Radim
  • Ryant, Pavel
  • Radoch, Tomáš
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software