About: Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %.
  • Ječmen je nejen základní vstupní surovinou výroby sladu, ale v současnosti nachází využití zejména při výrobě funkčních potravin. Neškrobové polysacharidy tvořící v zrnu zejména buněčné stěny jsou součástí tzv. potravinové vlákniny. Vzhledem k benefitu potravní vlákniny pro lidské zdraví se použití ječmene pro výrobu potravin jeví jako perspektivní. Naopak vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů, může způsobovat problémy v technologii výroby piva. Neškrobové polysacharidy byly stanovovány ve vzorcích zrna ječmene sklizeného v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou úrovní chemického ošetření. Na obsah neškrobových polysacharidů byl zjištěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i úrovně ošetření. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %. (cs)
  • Barley is not only the raw material for malt production, but currently is used also for production of foodstuffs. Non-starch polysaccharides contained mainly in cell walls are a component of a so-called food fiber. Considering the benefit of food fiber for human health, the use of barley for production of foodstuffs seems to be prospective. On the contrary, higher content of starch polysaccharides, first of all beta-glucans, is not desirable in beer production technology as it can cause problems or even reduce a product yield. Nonstarch polysaccharides were analysed in grain samples harvested in year 2010, in two localities, and in two variants of chemical treatment. Contents of nonstarch polysaccharides were statistically influenced by genotype, locality and treatment variant. Average content of arabinoxylan was 4,95 %, beta-glucan 4,04 %. (en)
Title
  • Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines (en)
  • Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
  • Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního (cs)
skos:prefLabel
  • Variability of content of selected nonstarch polysaccharides in the set of spring barley varieties/lines (en)
  • Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního
  • Variabilita obsahu vybraných neškrobových polysacharidů v souboru odrůd/linií ječmene jarního (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00175479!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 237913
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00175479
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • beta-glukans; Spring barley; Arabinoxylans (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8FCB77A9DE30]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelAgro 2011
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Benešová, Karolína
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Klímová, Eva
  • Vaculová, Kateřina
  • Marková, Jaroslava
  • Macháň, Pavel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-516-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software