Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes et Boor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004)
- Mezi významné mikrobiální kontaminanty mléka patří Escherichia coli a Enterococcus faecium. Bakterie Escherichia coli jsou schopné fermentovat laktosu za vzniku kyseliny mléčné, kyseliny octové, oxidu uhličitého a vodíku. (Görner et Valík, 2004; Hayes et Boor, 2001). Griger et Holec (1990) uvádí, že tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry lidí i zvířat. V mléce jsou proto E. coli a koliformní bakterie spolehlivým indikátorem primární a sekundární kontaminace, dále jsou spolehlivým indikátorem sanitace výrobního zařízení a indikují spolehlivost pasterizace. Enterokoky v potravinářské mikrobiologii na první pohled působí protichůdně. Ve fermentovaných potravinách mají probiotické vlastnosti, jsou schopny tvořit bakteriociny a jsou potřebné při zrání sýrů (Greifová et al., 2003). Naopak v nefermentovaných potravinách poukazují na nedostatečné zahřátí suroviny a na nedostatečnou sanitaci výrobního zařízení (Görner et Valík, 2004) (cs)
- Escherichia coli and Enterococcus faecium are thought of important microbial contaminant of milk. Bacterium Escherichia coli is able to ferment lactose to lactic acid, acetic acid, carbon dioxide and hydrogen. These microorganisms are a part of human and animal enteric microflora. Thus, in milk E. coli and coliform bacteria microorganisms are reliable indicator of primary and secondary contamination. Furthermore they are reliable indicator of sanitation of technology equipment and efficiency of pasteurizing. Enterococcus spp. have probiotic effect in diary products, they are able to produce bacteriocins and needed for cheese ripening. On the other hand in non-fermented food Entecococcus spp. indicate insufficient heating of material and equipment sanitation. Pasteurized goat, cow milk and cottage cheese were inoculated by pure cultures of Enterococcus faecium and Escherichia coli. (en)
|
Title
| - GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE (en)
- Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
- Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů (cs)
|
skos:prefLabel
| - GROWTH AND GAS PRODUCTION BY ESCHERICHIA COLI AND ENTEROCOCCUS FAECIUM IN MILK AND COTTAGE CHEESE (en)
- Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů
- Růst Escherichia coli a Enterococcus faecium v mléce a tvarohu a jejich produkce plynů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/11:00169263!RIV12-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/11:00169263
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - microorganisms; carbon dioxide; ethylene; ethane; milk (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kalhotka, Libor
- Němcová, Michaela
- Fišerová, Helena
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |