Description
| - The project's objective was to study the current ten candidate genes (HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERCA1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN) and determine their influence on porcine meat quality characteristics (percentages of intramuscular fat, fatty acids and total cholesterol amount in blood plasma). Polymorphisms in HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN genes were detected by the PCR-RFLP method. In case of SERCA1 gene the polymorphism detection was performed by sequencing. There were 88 purebred pigs tested of the Czech Large White breed. In the association analysis there was found an influence of SERPINE and FABP3 genes to the percentages of intramuscular fat. In our research groups HMGCR, LPIN1, SERCA1, FABP3, PLIN were associated with percentage proportion of fatty acids (palmitic, stearic, oleic, linoleic). Further was identified associations of genes FTO, LCAT, LPIN1, SERPINE1, PLIN to the content of total cholesterol amount in blood plasma. There was no influence found for MC4R and TNNI2 genes to any on the observed characteristics. (en)
- Cílem práce bylo studium deseti aktuálních kandidátních genů (HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERCA1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN) a zjištění jejich vlivu na znaky kvality vepřového masa (procentické zastoupení intramuskulárního tuku, mastných kyselin a obsah celkového cholesterolu v krevní plazmě). Polymorfismy genů HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN byly detekovány metodou PCR-RFLP. U genu SERCA1 byla detekce polymorfismu provedena sekvenováním. Otestováno bylo 88 čistokrevných prasat plemene bílé otcovské. V asociační analýze byl zjištěn vliv genů SERPINE a FABP3 na procentické zastoupení intramuskulárního tuku. Geny HMGCR, LPIN1, SERCA1, FABP3, PLIN byly, v námi zkoumaném souboru, asociovány s procentickým zastoupením mastných kyselin (palmitová, stearová, olejová, linolová). Dále byla zjištěna asociace genů FTO, LCAT, LPIN1, SERPINE1, PLIN s obsahem celkového cholesterolu v krevní plazmě. U genů TNNI2 a MC4R nebyl nalezen vliv na žádnou ze sledovaných vlastností.
- Cílem práce bylo studium deseti aktuálních kandidátních genů (HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERCA1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN) a zjištění jejich vlivu na znaky kvality vepřového masa (procentické zastoupení intramuskulárního tuku, mastných kyselin a obsah celkového cholesterolu v krevní plazmě). Polymorfismy genů HMGCR, FTO, LCAT, MC4R, LPIN1, SERPINE1, TNNI2, FABP3, PLIN byly detekovány metodou PCR-RFLP. U genu SERCA1 byla detekce polymorfismu provedena sekvenováním. Otestováno bylo 88 čistokrevných prasat plemene bílé otcovské. V asociační analýze byl zjištěn vliv genů SERPINE a FABP3 na procentické zastoupení intramuskulárního tuku. Geny HMGCR, LPIN1, SERCA1, FABP3, PLIN byly, v námi zkoumaném souboru, asociovány s procentickým zastoupením mastných kyselin (palmitová, stearová, olejová, linolová). Dále byla zjištěna asociace genů FTO, LCAT, LPIN1, SERPINE1, PLIN s obsahem celkového cholesterolu v krevní plazmě. U genů TNNI2 a MC4R nebyl nalezen vliv na žádnou ze sledovaných vlastností. (cs)
|