About: Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The biogenic amines (BA) are low-molecular bazic nitrogen substances produced in food by bacteria possessing decarboxylase activity. Some BAs have important physiological functions in a human organism (nitrogen source, hormone precursors etc.). However, they can induce toxic effects when ingested in greater quantities in food. Samples of cheese ripening under the smear produced during a spring period were used. The samples were obtained during the production process, including samples from the raw materials. Biogenic amines (tyramine, histamine, phenylethylamine, cadaverine, putrescine, spermidine, spermine) were detected by the HPLC method (High Pressure Liguid Chromatography). The content of histamine and tyramine respectively did not exceed 100 mg.kg-1. Content of the sum of BA raw material was 9.7 mg.kg-1. Content of the sum of BA was significantly (P< 0.05) influenced by the product shape, an effect of the cheese position in the ripening room on the sum of BA was not establisted, there was only tendency (P>0.05).to higter values regarding cheeses ripening in a great distance from the ripening room door. (en)
  • Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. Biogenní aminy (tyramin, histamine, phenylethylamin, cadaverin, putrescin, spermidin, spermin) byly stanoveny metodou HPLC. V experimentu byly použity vzorky sýrů zrajících pod mazem odebírané během jarního období. Vzorky byly odebírány během výrobního procesu, a to včetně vzorků vstupní suroviny. 0bsah biogenních aminů během výrobního procesu narůstal avšak toxikologicky významné BA (histamin, tyramin) nepřekročily hodnoty 100 mg.kg-1. Suma obsahu BA ve vstupní surovině byla 9,7 mg.kg-1. Bylo statisticky prokázáno (P< 0,05), že obsah BA byl ovlivněn tvarem výrobku, vliv umístění sýrů ve zracích místnostech na obsah BA se neprokázal, i když hodnoty ze stojanů 1 jevily tendenci k vyšším hodnotám (P>0,05).
  • Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. Některé biogenní aminy mají v organismu člověka a živočichů významné fyziologické funkce (zdroj dusíku, prekurzory některých hormonů aj.), ve větším množství však mohou u citlivých jedinců působit toxicky. Biogenní aminy (tyramin, histamine, phenylethylamin, cadaverin, putrescin, spermidin, spermin) byly stanoveny metodou HPLC. V experimentu byly použity vzorky sýrů zrajících pod mazem odebírané během jarního období. Vzorky byly odebírány během výrobního procesu, a to včetně vzorků vstupní suroviny. 0bsah biogenních aminů během výrobního procesu narůstal avšak toxikologicky významné BA (histamin, tyramin) nepřekročily hodnoty 100 mg.kg-1. Suma obsahu BA ve vstupní surovině byla 9,7 mg.kg-1. Bylo statisticky prokázáno (P< 0,05), že obsah BA byl ovlivněn tvarem výrobku, vliv umístění sýrů ve zracích místnostech na obsah BA se neprokázal, i když hodnoty ze stojanů 1 jevily tendenci k vyšším hodnotám (P>0,05). (cs)
Title
  • Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby
  • Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby (cs)
  • The biogenic amines content of cheese ripening under the smear during production (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby
  • Stanovení biogenních aminů u sýrů zrajících pod mazem během výroby (cs)
  • The biogenic amines content of cheese ripening under the smear during production (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/10:00234864!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 289675
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/10:00234864
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cheese; biogenic amine; HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F4473AB40288]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Komprda, Tomáš
  • Sládková, Pavla
  • Rejchrtová, Eva
  • Zemánek, Lubomír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 341786800099
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-453-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software