About: Antioxidant Activity of Selected Varieties of Malting Barley     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Antioxidanty mohou být definovány jako látky, které jsou v potravinách schopny zdržovat, zpomalovat nebo zabraňovat rozvoji nežádoucích chutí a vůní v důsledku oxidace způsobené volnými radikály. Převážnou většinu přírodních antioxidantů přijímají lidé jako součást složitých směsí a proto byl zaveden termín Total Antioxidant Activity (TAA). Cílem této práce bylo u vybraných odrůd ječmene jarního (Hordeum vulgare L.), ošetřených zinečnatým hnojivem ve dvou růstových fázích, stanovit celkovou TAA zrna a následně porovnat s kvalitativními parametry sladu. Jednou z nejvíce používaných metod pro stanovení TAA je metoda TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity), která udává antioxidační aktivitu vzorku ekvivalentní určitému množství standardu Troloxu (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-karboxylová kyselina). Extrakty byly získány rmutováním 25 g homogenizovaného meliva s přídavkem 225 ml destilované vody při teplotě 45 °C po dobu 15 min. TEAC byla stanovena na základě schopnosti vzorků eliminovat syntetické radikály DPPH (1,1-difenyl-2-(2,4,6-trinitrofenyl)hydrazyl). Úbytek absorbance byl měřen při vlnové délce 515 nm po 10 min od začátku reakce. Nejvyšší průměrná hodnota TEAC byla zjištěna u odrůdy Aksamit (1,34 umol . g--1), nejnižší u odrůdy Radegast (1,05 umol . g--1). Meziodrůdový rozdíl v naměřených hodnotách TEAC představoval téměř 30 %, mezi variantami ošetření zinečnatým hnojivem 10 %. Byly zjištěny velmi slabé nebo slabé závislosti mezi TEAC a obsahem extraktu (r=--0,3*), konečným stupněm prokvašení (r=0,34*), obsahem rozpustného dusíku (r=--0,43*), obsahem beta-glukanů (r=0,49*) a USJ (r=--0,33*).
  • Antioxidanty mohou být definovány jako látky, které jsou v potravinách schopny zdržovat, zpomalovat nebo zabraňovat rozvoji nežádoucích chutí a vůní v důsledku oxidace způsobené volnými radikály. Převážnou většinu přírodních antioxidantů přijímají lidé jako součást složitých směsí a proto byl zaveden termín Total Antioxidant Activity (TAA). Cílem této práce bylo u vybraných odrůd ječmene jarního (Hordeum vulgare L.), ošetřených zinečnatým hnojivem ve dvou růstových fázích, stanovit celkovou TAA zrna a následně porovnat s kvalitativními parametry sladu. Jednou z nejvíce používaných metod pro stanovení TAA je metoda TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity), která udává antioxidační aktivitu vzorku ekvivalentní určitému množství standardu Troloxu (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-karboxylová kyselina). Extrakty byly získány rmutováním 25 g homogenizovaného meliva s přídavkem 225 ml destilované vody při teplotě 45 °C po dobu 15 min. TEAC byla stanovena na základě schopnosti vzorků eliminovat syntetické radikály DPPH (1,1-difenyl-2-(2,4,6-trinitrofenyl)hydrazyl). Úbytek absorbance byl měřen při vlnové délce 515 nm po 10 min od začátku reakce. Nejvyšší průměrná hodnota TEAC byla zjištěna u odrůdy Aksamit (1,34 umol . g--1), nejnižší u odrůdy Radegast (1,05 umol . g--1). Meziodrůdový rozdíl v naměřených hodnotách TEAC představoval téměř 30 %, mezi variantami ošetření zinečnatým hnojivem 10 %. Byly zjištěny velmi slabé nebo slabé závislosti mezi TEAC a obsahem extraktu (r=--0,3*), konečným stupněm prokvašení (r=0,34*), obsahem rozpustného dusíku (r=--0,43*), obsahem beta-glukanů (r=0,49*) a USJ (r=--0,33*). (cs)
  • Antioxidants can be defined as substances capable of hindering, slowing down, or preventing undesirable tastes and scents that occur as a result of oxidation caused by free radicals. The vast majority of natural antioxidants are being taken in by humans as a part of complex mixtures and therefore, the term Total Antioxidant Activity (TAA) has been introduced. The aim of this work was to determine the total TAA of grain in selected varieties of spring barley (Hordeum vulgare L.) treated by zinc fertilizer in two growth stages and subsequently, compare the TAA to the qualitative parameters of malt. One of the most often used methods for establishing TAA is the TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) method that indicates the antioxidant activity of a sample that is equivalent to a specific amount of the standard of Trolox (6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid). The extracts were obtained by mashing 25 g of homogenized grist with the supplement of 225 ml of distilled water at a temperature of 45 °C for the duration of 15 minutes. TEAC was determined on the basis of the samples' capacity to eliminate synthetic radicals DPPH (1,1-diphenyl-2-(2,4,6-trinitrophenyl)hydrazyl). The absorbance decrease was measured at the 515 nm wave length after 10 minutes from the beginning of the reaction. The highest average TEAC value was found in the Aksamit variety (1.34 umol . g--1), the lowest one was found in the Radegast variety (1.05 umol . g--1). The inter-variety difference for the measured TEAC values represented almost 30 %, the difference in varieties treated by zinc fertilizer was 10 %. Very weak or weak correlations were found between TEAC and the extract content (r=--0.3*), the final attenuation (r=0.34*), soluble nitrogen content (r=--0.43*), beta-glucans content (r=0.49*) and malting quality index (MQI, r=--0.33*). (en)
Title
  • Antioxidant Activity of Selected Varieties of Malting Barley (en)
  • Antioxidační aktivita vybraných odrůd sladovnického ječmene
  • Antioxidační aktivita vybraných odrůd sladovnického ječmene (cs)
skos:prefLabel
  • Antioxidant Activity of Selected Varieties of Malting Barley (en)
  • Antioxidační aktivita vybraných odrůd sladovnického ječmene
  • Antioxidační aktivita vybraných odrůd sladovnického ječmene (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/10:00234848!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0570)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 247143
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/10:00234848
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley; TEAC; antioxidant; malt (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [17064079768E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Cerkal, Radim
  • Mareček, Vít
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 341786800090
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-453-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software