About: Insect as food in Czech Republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • During the last decade interest in entomophagy had increased rapidly in developed countries all around the world, including Europe and Czech Republic. This caused growing need to find ways and possibilities, how to include insect to human consumption in the area of Czech Republic. Concerning this topic we dealed with four issues: Aspects of collecting freely living insect from nature for entomophagy purposes, acceptability of insect as food for Czech people, nutrition value of insect and possibilities of using insect as functional food, and legislative conditions for breeding and distribution of edible insect in the Czech Republic. Up to now observations, interviews and analyses led into following conclusions: It is not possible to collect freely living insect under the conditions of Czech Republic. Environmental indexes, such as biodiversity index, tended to disvalue. Interview respondents are in general agreeable with the idea of eating insect, but they would prefer food, in which the insect is not visible. Insect has the potential to be used as functional food, while its nutritional value is highly affected by feeding ration. It is not possible to breed and sell insect as food or feedstock for food production, because of the lack of necessary laws. However, legislative frame is prepared in cooperation with EU. Up to now results and public interest evoke the need to continue with analyses of insect nutritional value. (en)
  • Během poslední dekády rapidně vzrostl zájem o entomofágii ve vyspělých zemích celého světa, včetně Evropy a České republiky. V důsledku toho narůstá potřeba najít možnosti a cesty, jak zařadit hmyz do jídelníčku člověka v podmínkách České republiky. V rámci tohoto tématu byly vyčleněny čtyři oblasti zájmu: aspekty sběru volně žijícího hmyzu z přírody pro účely entomofágie, přijatelnost hmyzu jako potraviny pro české občany, zhodnocení nutriční hodnoty hmyzu a možností využití hmyzu jako funkční potraviny, a legislativní podmínky pro chov a distribuci jedlého hmyzu v České republice. Dosavadní pozorování, rozhovory a analýzy vedly k následujícím závěrům: v podmínkách České republiky není možné sbírat volně žijící hmyz. Indexy stability životního prostředí, jako je například index biologické rozmanitosti, vykazují zhoršující se trend. Respondenti obecně myšlenku konzumace hmyzu přijímají kladně, preferují však takové potraviny, v nichž hmyz není vidět pouhým okem. Hmyz má potenciál k využití jako funkční potravina, avšak jeho nutriční hodnota je do značné míry ovlivněna složením krmné dávky. Chov a prodej hmyzu jako potraviny nebo suroviny pro výrobu potravin není v současnosti možný z důvodu absence příslušné legislativy, nicméně ve spolupráci s EU se již potřebné zákony připravují. Dosavadní výsledky a zájem veřejnosti evokují potřebu dalších analýz nutriční hodnoty hmyzu.
  • Během poslední dekády rapidně vzrostl zájem o entomofágii ve vyspělých zemích celého světa, včetně Evropy a České republiky. V důsledku toho narůstá potřeba najít možnosti a cesty, jak zařadit hmyz do jídelníčku člověka v podmínkách České republiky. V rámci tohoto tématu byly vyčleněny čtyři oblasti zájmu: aspekty sběru volně žijícího hmyzu z přírody pro účely entomofágie, přijatelnost hmyzu jako potraviny pro české občany, zhodnocení nutriční hodnoty hmyzu a možností využití hmyzu jako funkční potraviny, a legislativní podmínky pro chov a distribuci jedlého hmyzu v České republice. Dosavadní pozorování, rozhovory a analýzy vedly k následujícím závěrům: v podmínkách České republiky není možné sbírat volně žijící hmyz. Indexy stability životního prostředí, jako je například index biologické rozmanitosti, vykazují zhoršující se trend. Respondenti obecně myšlenku konzumace hmyzu přijímají kladně, preferují však takové potraviny, v nichž hmyz není vidět pouhým okem. Hmyz má potenciál k využití jako funkční potravina, avšak jeho nutriční hodnota je do značné míry ovlivněna složením krmné dávky. Chov a prodej hmyzu jako potraviny nebo suroviny pro výrobu potravin není v současnosti možný z důvodu absence příslušné legislativy, nicméně ve spolupráci s EU se již potřebné zákony připravují. Dosavadní výsledky a zájem veřejnosti evokují potřebu dalších analýz nutriční hodnoty hmyzu. (cs)
Title
  • Insect as food in Czech Republic (en)
  • Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti
  • Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti (cs)
skos:prefLabel
  • Insect as food in Czech Republic (en)
  • Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti
  • Hmyz jako potravina v České republice - nutriční hodnota, legislativní rámec, zájem veřenosti (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/10:00169241!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 261803
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/10:00169241
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • legislative frame; public interest; nutrition value (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FF58A1052EAB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zeman, Ladislav
  • Zorníková, Gabriela
  • Bednářová, Martina
  • Borkovcová, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 341786800084
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-453-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software