Description
| - Úroveň kontaminace estery kyseliny ftalové (PAE), jako di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) byla zjišťována v roce 2007 ve vzorcích krmiv u průmyslových výrobců krmiv v rámci České republiky (ČR). Byly odebírány vzorky doplňkových látek, premixů a krmných surovin (n = 52). Nejvyšší koncentrace ftalátů byly zjištěny u vzorků s tukovou složkou jak rostlinného, tak živočišného původů. U sójového oleje koncentrace dosáhla hladiny 148,2; řepkového oleje 22,73; palmového tuku 12,22; rybího oleje 11,29; živočišného tuku 23,32 mg.kg-1 jako suma obou ftalátů (DBP a DEHP). Vysoké hladiny sumy obou ftalátů byly nalezeny i ve vzorcích vitaminů, a to v rozmezí od 1,06 (kyselina nikotinová) do 32,74 (vitamin E) mg.kg-1. Nejnižší koncentrace jako suma DBP a DEHP byla zjištěna u vzorků zrnin, krmných surovin rostlinného původu (pšenice, ječmen, oves, kukuřice) a pohybovala se v rozmezí 0,06--2,08 mg.kg-1 původní hmotnosti. I když koncentrace zjištěné u vzorků surovin rostlinného původu jsou podstatně nižší než u krmných surovin živočišného původu, představuje to závažné zjištění, protože obiloviny tvoří největší podíl v krmných směsích pro hospodářská zvířata.
- Úroveň kontaminace estery kyseliny ftalové (PAE), jako di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) byla zjišťována v roce 2007 ve vzorcích krmiv u průmyslových výrobců krmiv v rámci České republiky (ČR). Byly odebírány vzorky doplňkových látek, premixů a krmných surovin (n = 52). Nejvyšší koncentrace ftalátů byly zjištěny u vzorků s tukovou složkou jak rostlinného, tak živočišného původů. U sójového oleje koncentrace dosáhla hladiny 148,2; řepkového oleje 22,73; palmového tuku 12,22; rybího oleje 11,29; živočišného tuku 23,32 mg.kg-1 jako suma obou ftalátů (DBP a DEHP). Vysoké hladiny sumy obou ftalátů byly nalezeny i ve vzorcích vitaminů, a to v rozmezí od 1,06 (kyselina nikotinová) do 32,74 (vitamin E) mg.kg-1. Nejnižší koncentrace jako suma DBP a DEHP byla zjištěna u vzorků zrnin, krmných surovin rostlinného původu (pšenice, ječmen, oves, kukuřice) a pohybovala se v rozmezí 0,06--2,08 mg.kg-1 původní hmotnosti. I když koncentrace zjištěné u vzorků surovin rostlinného původu jsou podstatně nižší než u krmných surovin živočišného původu, představuje to závažné zjištění, protože obiloviny tvoří největší podíl v krmných směsích pro hospodářská zvířata. (cs)
- Contamination level by phtalic acid esters (PAE), such as di-n-butyl phtalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phtalate (DEPH), was detected in fodder samples from industrial fodder producers within the Czech Republic (CR) in 2007. Samples were taken from additives, premixes, and fodder base materials (n = 52). The highest phtalates concentrations were detected in samples including fat matrices of plant as well as animal origin. Concentration achieved level of 148.2 mg.kg-1 in soyabean oil, 22.73 in coleseed oil, 12.22 in palm fat, 11.29 in fish oil, 23.32 in animal fat as summation of phtalates (DBP and DEHP). High levels of summation of both phtalates were also detected in vitamin samples within the range from 1.06 (nicotinic acid) to 32.74 (vitamin E) mg.kg-1. The lowest concentration of DBP and DEHP sum was detected in samples from grain crops, fodder base materials of plant origin (wheat, barley, oat, corn) and it was within the range of 0.06--2.08 mg.kg-1 of the original weight. Although concentrations detected in samples of plant origin are significantly lower than in fodder base materials of animal origin, it presents a serious discovery since cereals represent the biggest part in fodder mixtures for livestock. (en)
|