Description
| - Sortiment 28 odrůd byl pěstován na dvou půdně a vláhově odlišných pozemcích. U vybraného sortimentu odrůd byl hodnocen hektarový výnos. Laboratorním rozborem byly stanoveny hodnoty jakostních ukazatelů pšenice pro potravinářské využití, sledovány byly tyto parametry: objemová hmotnost, sedimentační index podle Zelenyho, obsah bílkovin a číslo poklesu. Na stanovišti s vyšší hladinou podzemní vody byly ve výnosech jednotlivých odrůd zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Ve sklizňovém roce 2008 bylo dosaženo průměrného výnosu 9,46 t.ha-1 a v roce 2009 9,44 t.ha-1. Na výsušném stanovišti bylo v roce 2008 dosaženo průměrného výnosu 3,01 t.ha-1 a 1,83 t.ha-1v roce 2009. Hodnocené parametry potravinářské jakosti byly srovnány s ČSN 461100-2 (2001) pro pšenici určenou k pekárenskému zpracování. Odrůdami, které současně vyhověly všem požadavkům ČSN v obou pokusných letech a lokalitách byly: Akteur, Arida, Ludwig, IS Karpatia, Sultan, Bona Dea, Cubus, Alacris, Bosorka, Eurofit, Axis, Balada a Bakfis.
- Sortiment 28 odrůd byl pěstován na dvou půdně a vláhově odlišných pozemcích. U vybraného sortimentu odrůd byl hodnocen hektarový výnos. Laboratorním rozborem byly stanoveny hodnoty jakostních ukazatelů pšenice pro potravinářské využití, sledovány byly tyto parametry: objemová hmotnost, sedimentační index podle Zelenyho, obsah bílkovin a číslo poklesu. Na stanovišti s vyšší hladinou podzemní vody byly ve výnosech jednotlivých odrůd zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Ve sklizňovém roce 2008 bylo dosaženo průměrného výnosu 9,46 t.ha-1 a v roce 2009 9,44 t.ha-1. Na výsušném stanovišti bylo v roce 2008 dosaženo průměrného výnosu 3,01 t.ha-1 a 1,83 t.ha-1v roce 2009. Hodnocené parametry potravinářské jakosti byly srovnány s ČSN 461100-2 (2001) pro pšenici určenou k pekárenskému zpracování. Odrůdami, které současně vyhověly všem požadavkům ČSN v obou pokusných letech a lokalitách byly: Akteur, Arida, Ludwig, IS Karpatia, Sultan, Bona Dea, Cubus, Alacris, Bosorka, Eurofit, Axis, Balada a Bakfis. (cs)
- A group of 28 varieties was grown on two sites, different in terms of soil type and moisture. The selected varieties were evaluated for the yield per hectare. Laboratory analysis determined quality parameters of wheat for bread-making, the measured parameters were as follows: volume weight of grain, sedimentation index according to Zeleny, grain protein content in dry matter and Hagberg falling number. On the site with high level of ground water, statistically significant differences were found in yields per variety. The average yield achieved 9.46 t.ha-1 in the 2008 harvest year, and 9.44 t.ha-1 in 2009. On dry site, the average yield of 3.01 t.ha-1 and 1.83 t.ha-1 was achieved in 2008 and 2009 year, respectively. The quality parameters were compared with the Czech Standard designed for bread wheat. Varieties meeting all CSN 461100-2 (2001) requirements together in both experimental years and locations were as follows: Akteur, Arida, Ludwig, IS Karpatia, Sultan, Bona Dea, Cubus, Alacris, Bosorka, Eurofit, Axis, Balada and Bakfis. (en)
|