About: Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem pokusu bylo zhodnotit vlivy ovlivňující hodnoty stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny. Pokus probíhal na 2 různých stanovištích, na kterých byly pěstovány 3 kukuřičné hybridy s různým číslem FAO (230, 260, 280). Při silážování byla hmota každého hybridu a stanoviště buďto bez ošetření (kontrola), nebo byla hmota ošetřena bakteriálním inokulantem (15g/t hmoty), nebo chemickým aditivem (2l/t hmoty). Po 80 dnech fermentace byly odebrány vzorky jednotlivých siláží a analyzovány na sušinu, chemické složení a fermentační proces. Dále byly vzorky kukuřičných siláží podrobeny analýze na degradovatelnost škrobu a stravitelnost neutrálně detergentní vlákniny. Při stanovení degradovatelnosti škrobu a stravitelnosti NDV bylo použito metody %22in sacco%22. Navzdory výsledkům několika vědeckých prací, kde byl potvrzen vliv hybridu na stravitelnost NDV, nebyl v našem pokusu vliv hybridu na stravitelnost NDV nalezen. V současné době však probíhá šlechtění nových odrůd a hybridů, které se vyznačují právě vyšší stravitelností NDV. Taktéž nebyl potvrzen vliv použité silážní přísady na stravitelnost NDV. Z výsledků pokusu však vyplynula závislost chemického složení siláže na stravitelnost NDV a to ve smyslu obsahu škrobu a obsahu samotné NDV.
  • Cílem pokusu bylo zhodnotit vlivy ovlivňující hodnoty stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny. Pokus probíhal na 2 různých stanovištích, na kterých byly pěstovány 3 kukuřičné hybridy s různým číslem FAO (230, 260, 280). Při silážování byla hmota každého hybridu a stanoviště buďto bez ošetření (kontrola), nebo byla hmota ošetřena bakteriálním inokulantem (15g/t hmoty), nebo chemickým aditivem (2l/t hmoty). Po 80 dnech fermentace byly odebrány vzorky jednotlivých siláží a analyzovány na sušinu, chemické složení a fermentační proces. Dále byly vzorky kukuřičných siláží podrobeny analýze na degradovatelnost škrobu a stravitelnost neutrálně detergentní vlákniny. Při stanovení degradovatelnosti škrobu a stravitelnosti NDV bylo použito metody %22in sacco%22. Navzdory výsledkům několika vědeckých prací, kde byl potvrzen vliv hybridu na stravitelnost NDV, nebyl v našem pokusu vliv hybridu na stravitelnost NDV nalezen. V současné době však probíhá šlechtění nových odrůd a hybridů, které se vyznačují právě vyšší stravitelností NDV. Taktéž nebyl potvrzen vliv použité silážní přísady na stravitelnost NDV. Z výsledků pokusu však vyplynula závislost chemického složení siláže na stravitelnost NDV a to ve smyslu obsahu škrobu a obsahu samotné NDV. (cs)
  • The aim of this work was to evaluate the influence of used silage preparations, localities and hybrids on values of the neutral detergent fiber (NDF) digestibility. The part of this study was to review the influence of maize silage starch and its quality on the NDF value. In the experiment was given the fresh matter of three hybrids from 2 different localities. At the ensile was the matter treated by biological and chemical preparation. It was made parallel the control silage (i. e. without silage preparation). The high significant differences (p<0,01) in the NDF contents were detected at the level of different localities. The NDF digestibility was high significantly (p<0,01) different between the localities. The used hybrid neither the silage preparation did not influence significantly the NDF digestibility values. It ensued further from the results the high correlation (r=0,92) between the content of starch and NDF digestibility. At the increasing content of starch decreases the NDF digestibility. (en)
Title
  • Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.
  • Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže. (cs)
  • The influence of hybrid, locality and silage preparation on the neutral detergent fiber digestibility. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže.
  • Vliv hybridu, stanoviště a silážního aditiva na stravitelnost nutrálně detergentní vlákniny kukuřičné siláže. (cs)
  • The influence of hybrid, locality and silage preparation on the neutral detergent fiber digestibility. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/10:00164982!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296069
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/10:00164982
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • maize silage; NDF digestibility; starch (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [35572812AC8A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2010 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Poštulka, Roman
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 341786800042
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-453-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software