Description
| - The effect of location (Kroměříž, Žabčice) and year (2005, 2007 and 2008) on the content of mineral elements and basic grain chemical composition (N-substances, starch, fat, fibre) was studied in seven spring malting barley cultivars (Amulet, Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian and Tolar), grown under a cropping system with restricted chemical treatment. Considering the requirements for the content of macro- and microelements for good growth, development and fermentation activity of brewers yeast, the best cultivars were Amulet and Prestige, cv. Bojos ranked among the cultivars with low contents of all macroelements and the lowest content of microelements was characteristic for cv. Sebastian. The content of the examined nutrients, minerals and heavy metals was affected significantly by all factors studied, i.e. cultivar, location and year. There was a significant difference among cultivars in the content of P, B, Cu, Fe and Ca to Mg ratio. The content of minerals was significantly influenced by (en)
- U 7 odrůd sladovnického ječmene jarního (Amulet, Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian a Tolar), pěstovaných technologií s omezenými chemickými vstupy, byl studován vliv lokality (Kroměříž, Žabčice) a ročníku (2005, 2007, 2008) na obsah minerálních látek a základní chemické složení zrna (N-látky, škrob, tuk, vláknina). Z hlediska požadavků na obsah makroprvků a mikroprvků pro správný růst, vývoj a fermentační aktivitu pivovarských kvasinek se jako nejlepší jevily odrůdy Amulet a Prestige, k odrůdám s nízkým obsahem všech makroprvků patřil Bojos a nejslabší akumulací mikroprvků se vyznačovala odrůda Sebastian. Obsah sledovaných živin, minerálních látek a těžkých kovů byl průkazně ovlivněn všemi sledovanými faktory, tedy odrůdou, pěstební lokalitou i ročníkem. Mezi odrůdami byla zjištěna průkazná diference v akumulaci obsahu P, B, Cu, Fe a poměru Ca vůči Mg. Na obsah minerálních látek měla průkazný vliv hmotnost zrna. Využití hmotnosti zrna jako kovarianty se projevilo ve snížení zjištěné míry průkaz
- U 7 odrůd sladovnického ječmene jarního (Amulet, Bojos, Jersey, Malz, Prestige, Sebastian a Tolar), pěstovaných technologií s omezenými chemickými vstupy, byl studován vliv lokality (Kroměříž, Žabčice) a ročníku (2005, 2007, 2008) na obsah minerálních látek a základní chemické složení zrna (N-látky, škrob, tuk, vláknina). Z hlediska požadavků na obsah makroprvků a mikroprvků pro správný růst, vývoj a fermentační aktivitu pivovarských kvasinek se jako nejlepší jevily odrůdy Amulet a Prestige, k odrůdám s nízkým obsahem všech makroprvků patřil Bojos a nejslabší akumulací mikroprvků se vyznačovala odrůda Sebastian. Obsah sledovaných živin, minerálních látek a těžkých kovů byl průkazně ovlivněn všemi sledovanými faktory, tedy odrůdou, pěstební lokalitou i ročníkem. Mezi odrůdami byla zjištěna průkazná diference v akumulaci obsahu P, B, Cu, Fe a poměru Ca vůči Mg. Na obsah minerálních látek měla průkazný vliv hmotnost zrna. Využití hmotnosti zrna jako kovarianty se projevilo ve snížení zjištěné míry průkaz (cs)
|