About: Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this work, the influence or probiotic strain L. casei 01 (Sacco, Italy) on biogenic amines concentrations during fermentation, ripening and storage of fermented sausages %22Herkules%22 was studied. Two amounts of probiotic culture were added into sausages, 0,25 % and 0,40 %, respectively. Negative controls without probiotic were also made. Dry sausages were taken from two different producers (A, B). Determination of biogenic amines tyramine, histamine, putrescine and cadaverine concentration was used using HPLC method with UV detection. The content of biogenic amines was monitored during fermentation (0-28 days) and storage (28-49) of fermented sausages. In both producers, when 0,25 % of probiotic strains was added, the numbers of L. casei reached 104 CFU/g during the fermentation (0-28) and they remained relatively constant during the storage (28-49). When 0,40 % of probiotic L. casei 01 was added, the amount of L. casei cells were around 106 CFU/g during the whole fermentation and storage period. A positive influence on the reduction of biogenic amines was observed in both producers. In negative controls without probiotic, the higher concentration of tyramine, histamine, putrescine and cadaverine was detected in comparison with probiotic sausages. Differences between dry sausages with 0,25 % and 0,40 % probiotic L. casei 01 were also determined. In producer A, the concentration of putrescine and cadaverine in 0,40 % probiotic sausages were statistically lower in comparison with probiotic sausages where 0,25 % L. casei was applied. In producer B, the concentration of all monitored biogenic amines were statistically lower in 0,40 % probiotic sausages when compared with 0,25 % probiotic sausages. (en)
  • V této práci byl zkoumán vliv přídavku probiotické kultury kmene L. casei 01 (Sacco, Itálie) n akoncentraci biogenních aminů během fermentace a zrání fermentovaných salámů Herkules. Do díla byly přidány různá množství probiotické kultury, a to 0,25 % a 0,40 %. Současně byly vyrobeny negativní kontroly bez přídavku probiotik. Fermentované salámy byly vyrobeny u dvou výrobců (A, B). Stanovení biogenních aminů tyraminu, histaminu, putrescinu a kadaverinu bylo provedeno s využitím HPLC s UV detekcí. Koncentrace biogenních aminů byla sledována během fermentace (0-28 dnů) a skladování (28-49 dnů) salámů Herkules. Po přídavku 0,25% probiotické kultury se počet probiotickýh buněk L. casei zvyšoval až na hodnotu řádově 104 KTJ/g a po dobu skladování zůstal víceméně na této hodnotě. Po přídavku 0,40 % probiotické kultury L. casei 01 se počet bakterií L. casei zvýšil na hodnotu řádově 106 KTJ/g na které setrval po celou dobu skladování. U obou výrobců a u všech přídavků probiotické kultury byl zaznamenán pokles koncentrace biogenních aminů v salámech. U vzorků salámů bez přídavku probiotické kultury (kontroly) byly koncentrace biogenních aminů vyšší v porovnání s probiotickými salámy.
  • V této práci byl zkoumán vliv přídavku probiotické kultury kmene L. casei 01 (Sacco, Itálie) n akoncentraci biogenních aminů během fermentace a zrání fermentovaných salámů Herkules. Do díla byly přidány různá množství probiotické kultury, a to 0,25 % a 0,40 %. Současně byly vyrobeny negativní kontroly bez přídavku probiotik. Fermentované salámy byly vyrobeny u dvou výrobců (A, B). Stanovení biogenních aminů tyraminu, histaminu, putrescinu a kadaverinu bylo provedeno s využitím HPLC s UV detekcí. Koncentrace biogenních aminů byla sledována během fermentace (0-28 dnů) a skladování (28-49 dnů) salámů Herkules. Po přídavku 0,25% probiotické kultury se počet probiotickýh buněk L. casei zvyšoval až na hodnotu řádově 104 KTJ/g a po dobu skladování zůstal víceméně na této hodnotě. Po přídavku 0,40 % probiotické kultury L. casei 01 se počet bakterií L. casei zvýšil na hodnotu řádově 106 KTJ/g na které setrval po celou dobu skladování. U obou výrobců a u všech přídavků probiotické kultury byl zaznamenán pokles koncentrace biogenních aminů v salámech. U vzorků salámů bez přídavku probiotické kultury (kontroly) byly koncentrace biogenních aminů vyšší v porovnání s probiotickými salámy. (cs)
Title
  • Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules
  • Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules (cs)
  • The influence of probiotic strain L. casei 01 on biogenic amines concentrations in fermented sausages Herkules. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules
  • Vliv přídavku probiotického kmene L. casei 01 na koncentraci biogenních aminů ve fermentovaných salámech herkules (cs)
  • The influence of probiotic strain L. casei 01 on biogenic amines concentrations in fermented sausages Herkules. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00146081!RIV14-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349482
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00146081
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Herkules; fermented sausages; biogenic amines; L. casei 01; HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [643B6EDAAD8F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burdychová, Radka
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software