Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of the study was to evaluate the beef quality of the Czech Fleckvieh bulls. The animals were slaughtered at the different weight 500 - 580 kg and 600 -- 730 kg, but the age of animals was similar (535 and 585 days). The significant differences (P<0.01) were established at the dry matter content in beef (26.28, resp. 27.48 %), at the intramuscular fat content (2.33 and 3.06 %) together with the related energy value (2.839 MJ versus 6.238 MJ.kg-1). Also the area of MLT and the muscle fibre diameter demonstrated the significant differences (P<0.05) between the groups of bulls. The total protein content, the water retention and the beef colour (were evaluated through the remission and pigment content) were not influenced significantly by the different slaughter weight. (en)
- Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu hovězího masa býků českého strakatého skotu poraženého v hmotnostním rozpětí 500-580 kg, respektive 600 -- 730 kg. Prodloužení výkrmu býků do vyšší porážkové hmotnosti je výhodnější z pohledu klasifikace zmasilosti jatečně upravených těl v systému SEUROP. Statisticky průkazné diference (P<0,01) byly prokázány v obsahu sušiny hovězího masa (26,38 -- 27,48 %), v obsahu intramuskulárního tuku (2,33 -- 3,06 %), a s tím související energetické hodnoty hovězího masa (2,839 MJ versus 6,238 MJ.kg-1). Také u plochy MLT a diametru svalových vláken byly významné (P<0,05) rozdíly mezi hmotnostními skupinami býků. Obsah celkového proteinu, vaznost vody a barva hovězího masa nebyla průkazně ovlivněna prodloužením výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti, kdy výkrm býků byl realizován intenzivnější formou výživy tak, aby nedocházelo k výraznému zvyšování věku zvířat v době porážky.
- Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu hovězího masa býků českého strakatého skotu poraženého v hmotnostním rozpětí 500-580 kg, respektive 600 -- 730 kg. Prodloužení výkrmu býků do vyšší porážkové hmotnosti je výhodnější z pohledu klasifikace zmasilosti jatečně upravených těl v systému SEUROP. Statisticky průkazné diference (P<0,01) byly prokázány v obsahu sušiny hovězího masa (26,38 -- 27,48 %), v obsahu intramuskulárního tuku (2,33 -- 3,06 %), a s tím související energetické hodnoty hovězího masa (2,839 MJ versus 6,238 MJ.kg-1). Také u plochy MLT a diametru svalových vláken byly významné (P<0,05) rozdíly mezi hmotnostními skupinami býků. Obsah celkového proteinu, vaznost vody a barva hovězího masa nebyla průkazně ovlivněna prodloužením výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti, kdy výkrm býků byl realizován intenzivnější formou výživy tak, aby nedocházelo k výraznému zvyšování věku zvířat v době porážky. (cs)
|
Title
| - Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
- Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu (cs)
- The beef quality of the Czech fleckvieh bulls (en)
|
skos:prefLabel
| - Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
- Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu (cs)
- The beef quality of the Czech fleckvieh bulls (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/09:00143807!RIV10-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/09:00143807
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - beef quality; czech fleckvieh cattle (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Acta fytotechnica et zootechnica, mimoriadné číslo
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Eliška
- Filipčík, Radek
- Homola, Miroslav
- Šubrt, Jan
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |