About: Změny v barvě hřbetní svaloviny (m. longissimus thoracis)býků českého strakatého skotu po rozdílné době zrání     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of work was evaluated changes of colour and some selected factors of quality of beef meat (Musculus longissimus thoracis) depending on his ageing. To the analysis 168 bulls were included. The samples of meat were divided into 3 categories according to ageing of meat (2, 7, 30 days). The content of pigments, remission, pH value and CIELab was determined. The largest changes of colour meat with highly difference were in samples with the longest ageing of meat (30 days). The water holding capacity (one of factor of meat quality) was influenced by ageing. The water holding capacity grew with raising ageing. (en)
  • Cílem práce bylo zhodnocení změny barvy a dalších zvolených ukazatelů kvality masa hřbetní svaloviny (M. longissimus thoracis, MLT) býků (n = 168) plemene českého strakatého skotu vlivem rozdílné doby zrání. Zvířata byla rozdělena podle délky doby zrání do skupin (2, 7 a 30 dnů). V mase byl sledován obsah svalového pigmentu, remise, pH a hodnoty v systému CIELab tzn. světlost (L*), podíl červené barvy (a*), podíl žluté barvy (b*), hodnoty sytosti (C*) a odstínu (h). Dále se sledovala změna některých parametrů kvality masa (sušina, intramuskulární tuk, celkový protein, popel, vaznost vody, plocha MLT, diametr svalového vlákna). Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že obsah hemových barviv klesal s prodlužujícím se intervalem zrání a vzorky masa byly světlejší. Z dalších parametrů kvality masa byl vliv doby zrání prokázán u vaznosti vody, kdy se s narůstajícím časovým intervalem vaznost vody zvyšovala.
  • Cílem práce bylo zhodnocení změny barvy a dalších zvolených ukazatelů kvality masa hřbetní svaloviny (M. longissimus thoracis, MLT) býků (n = 168) plemene českého strakatého skotu vlivem rozdílné doby zrání. Zvířata byla rozdělena podle délky doby zrání do skupin (2, 7 a 30 dnů). V mase byl sledován obsah svalového pigmentu, remise, pH a hodnoty v systému CIELab tzn. světlost (L*), podíl červené barvy (a*), podíl žluté barvy (b*), hodnoty sytosti (C*) a odstínu (h). Dále se sledovala změna některých parametrů kvality masa (sušina, intramuskulární tuk, celkový protein, popel, vaznost vody, plocha MLT, diametr svalového vlákna). Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že obsah hemových barviv klesal s prodlužujícím se intervalem zrání a vzorky masa byly světlejší. Z dalších parametrů kvality masa byl vliv doby zrání prokázán u vaznosti vody, kdy se s narůstajícím časovým intervalem vaznost vody zvyšovala. (cs)
Title
  • Změny v barvě hřbetní svaloviny (m. longissimus thoracis)býků českého strakatého skotu po rozdílné době zrání
  • The changes of colour of dorsal muscle (m. longossimus thoracis) in czech pied cattle bulls after different ageing (en)
  • Změny v barvě hřbetní svaloviny (m. longissimus thoracis)býků českého strakatého skotu po rozdílné době zrání (cs)
skos:prefLabel
  • Změny v barvě hřbetní svaloviny (m. longissimus thoracis)býků českého strakatého skotu po rozdílné době zrání
  • The changes of colour of dorsal muscle (m. longossimus thoracis) in czech pied cattle bulls after different ageing (en)
  • Změny v barvě hřbetní svaloviny (m. longissimus thoracis)býků českého strakatého skotu po rozdílné době zrání (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00143792!RIV10-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08037)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353351
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00143792
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • colour of meat; ageing of meat, colour meat, (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2AED447901D3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta fytotechnica et zootechnica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Eliška
  • Filipčík, Radek
  • Šubrt, Jan
  • Němcová, Kateřina
issn
  • 1335-258X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software