About: Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The results of the studies comparing quality and safety of organic and conventional foods are ambiguous and often contradictory. An exception is higher content of ascorbic acid in some organic products in comparison with the corresponding conventional ones. Some studies suggest nutritionally more favourable fatty acid composition of the organic dairy products, which, however, is not a consequence of the organic farming but of the diet composition. Many organic products are more often contaminated by mycotoxins as compared to the conventional products. Lower occurrence of the pesticide residues in organic foods is irrelevant from the viewpoint of the health effect because an intake of these substances in conventional foods is less than 1 % of the acceptable daily intake. Absolute differences between organic and conventional foods in the markers of the nutritive value and safety are so small in most cases, that their impact on human health is undetectable; an exception is lower eczema risk in infants i (en)
  • Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanými plodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem %22ekologičnosti%22 daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizika ekzému u dětí
  • Výsledky studií srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin jsou nejednoznačné a často protichůdné. Výjimkou je vyšší obsah kyseliny askorbové v některých bio-produktech ve srovnání s odpovídajícími konvenčně pěstovanými plodinami. Některé studie naznačují nutričně příznivější složení mastných kyselin bio-mléčných produktů, což však není výsledkem %22ekologičnosti%22 daného chovu, ale složení krmné dávky dojnic. Mnohé bio-produkty jsou ve srovnání s produkty konvenčními častěji a ve větší míře kontaminovány mykotoxiny. Nižší výskyt reziduí pesticidů v biopotravinách je z hlediska zdravotního dopadu zanedbatelný, neboť příjem těchto látek z konvenčních potravin je nižší než 1 % tolerovatelného denního příjmu. V naprosté většině případů jsou absolutní rozdíly mezi biopotravinami a konvenčně vyráběnými potravinami v ukazatelích nutriční hodnoty a zdravotní nezávadnosti tak malé, že jejich dopad na lidské zdraví je neměřitelný; výjimkou je průkazné snížení rizika ekzému u dětí (cs)
Title
  • Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
  • Comparison of quality and safety of organic and conventional foods (en)
  • Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin (cs)
skos:prefLabel
  • Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin
  • Comparison of quality and safety of organic and conventional foods (en)
  • Srovnání jakosti a zdravotní nezávadnosti biopotravin a konvenčních potravin (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00143656!RIV10-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 9
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 343210
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00143656
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • conventional foods; food safety; food quality; organic foods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [597977635164]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 103
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Komprda, Tomáš
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software