Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Vliv fáze laktace (FL) na dojivost, základní složení a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka byl hodnocen v průběhu 1. laktace u 10 bahnic, kříženek lacaune a východofríské ovce (L75VF25). Mléko bylo odebíráno pravidelně pětkrát za laktaci, po odstavu jehňat. Denní krmná dávka v průběhu sledování byla založena na ad libitní pastvě na TTP a přídavku 50 g organického ovsa. FL vysoce průkazně ovlivňovala dojivost (D), obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L), obsah močoviny (M, v mg/100ml), titrační kyselost (TK), pH a syřitelnost (SYŘ v s). Naproti tomu nebyl zjištěn průkazný vliv FL na počet somatických buněk (PSB) a jakost sýřeniny (JS). Denní dojivost se během laktace postupně snižovala. Obsahy S a T měly v průběhu laktace trend postupného zvyšování. Obsahy B měly vyrovnaný trend do 130. dne laktace, poté postupně se zvyšující se trend. Naproti tomu obsahy K byly v průběhu laktace poměrně velmi variabilní. Obsah L měl trend postupného snižování. Naproti tomu obsahy M měly opačný trend. TK mléka byla od 70. do 160. dne laktace poměrně velmi vyrovnaná, v závěru laktace však došlo k jejímu zvýšení. pH se v rozmezí 70. a 130. dne laktace mírně snižovalo, v poslední fázi však došlo k jeho postupnému zvýšení. SYŘ a JS mléka byly po celou dobu laktace, s výjimkou 100. dne v případě SYŘ, poměrně vysoce vyrovnané.
- Vliv fáze laktace (FL) na dojivost, základní složení a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka byl hodnocen v průběhu 1. laktace u 10 bahnic, kříženek lacaune a východofríské ovce (L75VF25). Mléko bylo odebíráno pravidelně pětkrát za laktaci, po odstavu jehňat. Denní krmná dávka v průběhu sledování byla založena na ad libitní pastvě na TTP a přídavku 50 g organického ovsa. FL vysoce průkazně ovlivňovala dojivost (D), obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L), obsah močoviny (M, v mg/100ml), titrační kyselost (TK), pH a syřitelnost (SYŘ v s). Naproti tomu nebyl zjištěn průkazný vliv FL na počet somatických buněk (PSB) a jakost sýřeniny (JS). Denní dojivost se během laktace postupně snižovala. Obsahy S a T měly v průběhu laktace trend postupného zvyšování. Obsahy B měly vyrovnaný trend do 130. dne laktace, poté postupně se zvyšující se trend. Naproti tomu obsahy K byly v průběhu laktace poměrně velmi variabilní. Obsah L měl trend postupného snižování. Naproti tomu obsahy M měly opačný trend. TK mléka byla od 70. do 160. dne laktace poměrně velmi vyrovnaná, v závěru laktace však došlo k jejímu zvýšení. pH se v rozmezí 70. a 130. dne laktace mírně snižovalo, v poslední fázi však došlo k jeho postupnému zvýšení. SYŘ a JS mléka byly po celou dobu laktace, s výjimkou 100. dne v případě SYŘ, poměrně vysoce vyrovnané. (cs)
- The evaluation of the effect of the stage of lactation (SL) on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds (n = 10) of Lacaune and East Friesian (L75VF25) was carried out on organic farm in Valašská Bystřice in 2008. From this study above all results that the SL had a significant effect on milk yield and contents of total solids, fat, protein, casein, lactose and urea. The SL had also significant effect on titrable acidity, pH and rennet clotting time. On the other hand SL had not a significant effect on somatic cell counts and rennet curd quality. (en)
|
Title
| - Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
- Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce. (cs)
- Effect of the stage of lactation on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds of Lacaune and East Friesian. (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce.
- Vliv fáze laktace na základní složky a vybrané technologické vlastnosti organického ovčího mléka u kříženek lacaune a východofríská ovce. (cs)
- Effect of the stage of lactation on basic composition and chosen technological properties of organic sheep milk in crossbreeds of Lacaune and East Friesian. (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/09:00142247!RIV12-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/09:00142247
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - stage of lactation; sheep; composition and properties of milk (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - %22Ingrovy dny%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Filipčík, Radek
- Kuchtík, Jan
- Šustová, Květoslava
- Lužová, Táňa
- Konečná, Leona
- Pokorná, Michaela
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Ediční středisko
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |