About: Tepelné zpracování Damascenské oceli     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Due to its outstanding mechanical characteristics and a beautiful structure is Damascus steel used most of all in cutlery. The production of Damascus steel is quite difficult and in most cases it is hand-made. The manufacturing technology consists in welding iron-carbon steel with highly alloyed one. The aim of this article is to observe and describe structural changes of weld Damascus steel depending on heat treatment. Low-carbon iron grade 11 and 19 222 tool steel were used as production materials of the samples. The first group of specimen was left in its natural form. The other part of specimen was heat treated for 20 minutes at the temperature of 900 °C: one group of specimen was quenched by thrusting into oil, whereas the other group was left inside the oven to be cooled down gradually. The result of this experiment was a metallographic analysis of the samples. (en)
  • Damašková ocel je pro svoje vynikající mechanické vlastnosti a překrásnou strukturu používána především v nožířství. Výroba damašku je velice obtížná a ve většině případů se jedná o ruční práci. Technologie spočívá ve svařování nízkouhlíkové a vysoce legované uhlíkové oceli. Cílem tohoto příspěvku je sledovat a popsat změny struktury svářkového damašku při tepelném zpracování. Pro výrobu vzorečků byla použita nízkouhlíková ocel třídy 11 a nástrojová ocel 19 222. První skupina vzorků byla ponechán v přírodním stavu. Zbylé vzorky byly po dobu 20 minut vystaveny teplotě 900 0C: jedna skupina vzorků byla zakalena do oleje, zatímco třetí skupina vzorků byla ponechána v peci k pozvolnému vychladnutí. Výsledkem našeho experimentu byla metalografická analýza vzorečků.
  • Damašková ocel je pro svoje vynikající mechanické vlastnosti a překrásnou strukturu používána především v nožířství. Výroba damašku je velice obtížná a ve většině případů se jedná o ruční práci. Technologie spočívá ve svařování nízkouhlíkové a vysoce legované uhlíkové oceli. Cílem tohoto příspěvku je sledovat a popsat změny struktury svářkového damašku při tepelném zpracování. Pro výrobu vzorečků byla použita nízkouhlíková ocel třídy 11 a nástrojová ocel 19 222. První skupina vzorků byla ponechán v přírodním stavu. Zbylé vzorky byly po dobu 20 minut vystaveny teplotě 900 0C: jedna skupina vzorků byla zakalena do oleje, zatímco třetí skupina vzorků byla ponechána v peci k pozvolnému vychladnutí. Výsledkem našeho experimentu byla metalografická analýza vzorečků. (cs)
Title
  • Tepelné zpracování Damascenské oceli
  • Heat Treatment of Damascus Steel (en)
  • Tepelné zpracování Damascenské oceli (cs)
skos:prefLabel
  • Tepelné zpracování Damascenské oceli
  • Heat Treatment of Damascus Steel (en)
  • Tepelné zpracování Damascenské oceli (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00140784!RIV09-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 345850
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00140784
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • damascus steel (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E05163BC18BF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvalita a spolahlivost technických systémov
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fajman, Martin
  • Filípek, Josef
  • Votava, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0222-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software