About: Lepší chléb z vitálního zrna?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V této práci jsme se zaměřili na studium vlivu vitálního zrna na kvalitu chleba. Vztahy mezi vitalitou zrna, nutričními a antinutričními látkami a objem chleba byly hodnoceny u vzorků pšenice ozimé získaných z oficiálních odrůdových pokusu. V pokusech byla vitalita chápána jako schopnost zrna klíčit za stresových podmínek při 10°C v roztoku polyetylenglykolu za osmotickém tlaku -2 bary, což je trvalý bod vadnutí rostlin. Výsledky ukázaly, že lokality a ročníky změnily objem chleba, ale ne zařazení odrůd v těchto vlastnostech. Zrno s vyšší vitalitou bylo průkazně ve vztahu s vyšším pádovým číslem. Vitalita byla v negativním vztahu s aktivitou lipáz. Zrno s vitalitou 80-90 % poskytovalo největší objem chleba. Zrno s nižší nebo vyšší vitalitou vyprodukovalo méně objemný bochník chleba. Odrůdy nejvyšší kvality poskytly více objemný chleba u vzorků zrna dosahující vitalitu 90-95 %. Velmi kvalitní pekařské odrůdy měly vyšší obsah celkových polyfenolů než odrůdy nižší pekařské kvality. Obsah polyfenolů byl v
  • V této práci jsme se zaměřili na studium vlivu vitálního zrna na kvalitu chleba. Vztahy mezi vitalitou zrna, nutričními a antinutričními látkami a objem chleba byly hodnoceny u vzorků pšenice ozimé získaných z oficiálních odrůdových pokusu. V pokusech byla vitalita chápána jako schopnost zrna klíčit za stresových podmínek při 10°C v roztoku polyetylenglykolu za osmotickém tlaku -2 bary, což je trvalý bod vadnutí rostlin. Výsledky ukázaly, že lokality a ročníky změnily objem chleba, ale ne zařazení odrůd v těchto vlastnostech. Zrno s vyšší vitalitou bylo průkazně ve vztahu s vyšším pádovým číslem. Vitalita byla v negativním vztahu s aktivitou lipáz. Zrno s vitalitou 80-90 % poskytovalo největší objem chleba. Zrno s nižší nebo vyšší vitalitou vyprodukovalo méně objemný bochník chleba. Odrůdy nejvyšší kvality poskytly více objemný chleba u vzorků zrna dosahující vitalitu 90-95 %. Velmi kvalitní pekařské odrůdy měly vyšší obsah celkových polyfenolů než odrůdy nižší pekařské kvality. Obsah polyfenolů byl v (cs)
  • We studied the effects of wheat seed vigour on bread quality. Relationships between the grain vigour, nutrients and anti-nutrients, contents and bread volume were evaluated using the samples acquired form official variety trials. In the trials, the grain vigour was perceived as the grain ability to germinate in stress conditions, i.e. at 10°C in a solution of polyethylene glycol (PEG 6000 at osmotic pressure -2 bars, i.e. at permanent wilting point). The higher grain vigour was significantly related to a higher falling number during two of the three experimental years. The vigour was negatively related to lipase activity. Grain samples with 80-90% vigour produced the greatest bread volume. High-quality varieties had higher contents of total polyphenols than the varieties of lower quality, and the polyphenol content was correlated with the vigour (r2=0.19**). The bread volume could be improved by grain breeding using grain vigour as selection criterion. (en)
Title
  • Lepší chléb z vitálního zrna?
  • Better bread from vigorous grain? (en)
  • Lepší chléb z vitálního zrna? (cs)
skos:prefLabel
  • Lepší chléb z vitálního zrna?
  • Better bread from vigorous grain? (en)
  • Lepší chléb z vitálního zrna? (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00138244!RIV09-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 323576
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00138244
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; vigorous; polyfenoly (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FD99CC8B1D9E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • MZLU v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník souhrnů sdělení XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - %22Ingrovy dny%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chloupek, Oldřich
  • Středa, Tomáš
  • Dostál, Vítězslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Ediční středisko
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-281-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software