About: Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnost stanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnocení stupně
  • Práce se zabývá možností využití FT NIR spektrometrie k stanovení obsahu tuku, bílkovin, laktózy, močoviny, somatických buněk, tukuprosté sušiny a bodu mrznutí syrového kravského mléka. Mimo močovinu a somatické buňky jsme dosáhli velmi spolehlivých kalibračních modelů pro tukuprostou sušinu a laktózu a spolehlivé modely pro tuk a bílkoviny. Spolehlivost modelu pro bod mrznutí bychom hodnotili raději opatrně a další výzkum bude potřebný. Z výsledků však lze uvést, že metoda je vhodná pro stanovení základních složek mléka, zejména laktózy, tuku, bílkovin a tukuprosté sušiny. Volné aminokyseliny(tryptophan, phenylalanin and tyrosine), které byly stanoveny v eidamských sýrech kapalinovou chromatografií, přinesly očekávané slabší výsledky, protože přesnost stanovení méně frekventovaných složek je ve srovnání se základními složkami menší, ale vzhledem k rychlosti metody lze NIR spektroskopii doporučit i v tomto případě pro orientační stanovení těchto složek. Metoda by mohla přispět k hodnocení stupně (cs)
  • Our work concerned the determination of basic components of cow milk (fat, protein, dry matter, lactose, urea nitrogen, somatic cells, amoni acids and freezing point)and determination of aminoacids (tryptophan, phenylalanin and tyrosine) using FT NIR spectroscopy. The samples were analyzed on FT NIR Nicolet Antaris divece in reflectance regimen. Reference results from classical analysee have been used for the calibration of the divece. Calibration models have been created using PLS algorithm (method of partial least squares) and verified with cross-validation. Excellent results for fat (R=0,998), protein (R=0,858), lactose (R=0,956) and dry matter (R=0,961) and lees acceptable results for urea (R=0,697), somatic cells (R=0,440) and freezing point (R=0,739) have been achieved. Satisfactory results of free aminoacids have been achieved. No statistically significant differences between the referential and predicted values of determination have been detected in t-test. (en)
Title
  • Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
  • Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů (cs)
  • Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis (en)
skos:prefLabel
  • Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů
  • Aplikace FT NIR spektroskopie v analýzách mléka a sýrů (cs)
  • Application of FT NIR spectroscopy in milk and cheese analysis (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/08:00137053!RIV09-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 111
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 356567
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/08:00137053
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cow milk; NIR spectroscopy; Edam cheese (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CA0F709DBBFC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
  • Šustová, Květoslava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software