About: Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main aim of the study was the evaluation of the quality of carcasses of bulls (n=196), heifers (n=83), steers (n=39) and cows (n=61) by morphometric analysis and cutting of right parts of carcasses. All categories under study were bred on the farm in Moravia and East Bohemia. Statistically highly significant differences (p < 0.01) were found between length and low-level size of body of all categories under study. The best meatiness of rump was found in steers. Girth spiral round in steers was 173 cm. The highest share of meat was found in bulls (77%). On the other hand in this category was found the lowest share of bone (21.8 %). The highest share of meat of the first quality was found in heifers (30.2 %). The shares of meat of heifers and steers were comparable and ranged between 76.0 and 75.8%. The share of bones in steers was 22.7%. In fine it is possible to state that the cows have comparable share of meat to bulls, however on the other hand the cows meat have the worse nutritional and cu (en)
  • V práci byla hodnocena kvalita jatečně upravených těl skotu prostřednictvím morfometrických analýz a disekce pravé poloviny jatečně upraveného těla. K analýzám byl použit soubor 379 kusů skotu z kategorie býci (196 ks), jalovice (83 ks), voli (39 ks) a krávy (61 ks). V délkových a hloubkových rozměrech jatečně upraveného těla skotu byla nejlépe hodnocena jatečná těla krav. Největší zmasilost kýty byla prokázána u jatečných těl volů, naopak nejmenší osvalení kýty bylo u jalovic. Při disekci jatečně upraveného těla byl prokázán nejvyšší podíl masa na jatečných tělech býků, kde byl určen nejnižší podíl kostí a oddělitelného tuku. Nejmenší podíl masa na jatečném těle byl zjištěn u jalovic, u kterých bylo získáno největší množství oddělitelného loje. Při kvalitativním hodnocení získaného masa byl stanoven nejvyšší podíl masa I. jakosti u jatečně upravených těl jalovic. U této kategorie jatečného skotu byl zjištěn nejnižší podíl masa výrobního. Nejvyšší podíl masa získaného z jatečných těl býků náležel do I
  • V práci byla hodnocena kvalita jatečně upravených těl skotu prostřednictvím morfometrických analýz a disekce pravé poloviny jatečně upraveného těla. K analýzám byl použit soubor 379 kusů skotu z kategorie býci (196 ks), jalovice (83 ks), voli (39 ks) a krávy (61 ks). V délkových a hloubkových rozměrech jatečně upraveného těla skotu byla nejlépe hodnocena jatečná těla krav. Největší zmasilost kýty byla prokázána u jatečných těl volů, naopak nejmenší osvalení kýty bylo u jalovic. Při disekci jatečně upraveného těla byl prokázán nejvyšší podíl masa na jatečných tělech býků, kde byl určen nejnižší podíl kostí a oddělitelného tuku. Nejmenší podíl masa na jatečném těle byl zjištěn u jalovic, u kterých bylo získáno největší množství oddělitelného loje. Při kvalitativním hodnocení získaného masa byl stanoven nejvyšší podíl masa I. jakosti u jatečně upravených těl jalovic. U této kategorie jatečného skotu byl zjištěn nejnižší podíl masa výrobního. Nejvyšší podíl masa získaného z jatečných těl býků náležel do I (cs)
Title
  • Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla
  • The effect of cattle categories on carcasses quality parameters (en)
  • Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla
  • The effect of cattle categories on carcasses quality parameters (en)
  • Vliv kategorie skotu na jakostní parametry jatečně upraveného těla (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/08:00132639!RIV09-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06107), Z(MSM6215648905)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 403069
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/08:00132639
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • beef quality; carcasses quality; cattle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [33124E8522B1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 5
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Filipčík, Radek
  • Hošek, Martin
  • Šubrt, Jan
  • Bjelka, Marek
  • Puklová, Petra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software