Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%) než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
- Počet somatických buněk v kravském mléce slouží jako indikátor zdraví mléčné žlázy a kvality mléka a může souviset s buněčnou imunitní odezvou po zánětlivém procesu. Předmětem našeho experimentu bylo ověřit, zda vyšší počet somatických buněk má vliv na nádoj, obsahové složky a technologické ukazatele mléka. Zjistili jsme statisticky průkazně (P<0,05) nižší nádoj u skupiny 1 (G1; 13,6 kg) oproti skupině 2 (G2; 15,8 kg). Dále byla u G1 zjištěna nižší aktivní kyselost (pH), syřitelnost (s) a obsah tuku (%) než ve G2. Naopak u obsahu bílkovin (%), obsahu laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), kvality sýřeniny (třída) a bod mrznutí (- 0C) byly hodnoty u G1 vyšší oproti G2. Tyto uvedené rozdíly však nebyly statisticky průkazné. (cs)
- The somatic cell count (SCC) in bovine milk is an indicator of udder health and milk quality and can be related to the cellular immune response after an inflammatory stimulus. The aim of our experiment was verified the higher somatic cell count have an efficient on the milk yield, milk components and technological properties of milk. The object of observation was 28 cows of Czech Pied Cattle on the 4th lactation to the 100-day of lactation. The cows were divided to 2 groups according to the somatic cell count (SCC): group 1 (G1; n = 14; SCC up to 400 000/1 mL) and group 2 (G2; n = 14; SCC above 400 000/ 1 mL). It was evaluated milk yield (kg), milk components (milk protein content, milk fat content, milk lactose content, solids-not-fat content) and technological properties of milk (active acidity, rennet coagulation time, quality of curd, freezing point of milk). It was found significant difference (P<0.05) only in milk yield. No significant differences (P>0.1) were found in rest monitored parametrs. There was lower milk yield in G1 (13.6 kg) than in G2 (15.8 kg). Lower values of active acidity, renet coagulation time, milk fat content and freezing point of milk were found in cow's milk from the G1. On the other hand values of milk protein content, milk lactose content, solids-not-fat content and quality of curd were lower in the milk from the G2. (en)
|
Title
| - Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
- Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene (cs)
- The influence of somatic cell count on chosen parameters of Czech Pied Cattle (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene
- Vliv počtu somatických buněk na vybrané parametry mléka dojnic českého strakatého plemene (cs)
- The influence of somatic cell count on chosen parameters of Czech Pied Cattle (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/08:00130502!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/08:00130502
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cow; somatic cell count; mléko (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek semináře Mléko a sýry, Praha 2008
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Falta, Daniel
- Skýpala, Martin
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |