Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo stanovit změny a vztahy mezi subjektivní klasifikací jatečných těl býků a zvolenými jakostními parametry masa roštěnce. V pokuse byli použiti býci -- kříženci F1 generace domácí kombinované populace českého strakatého skotu a masného plemene Charolais /132 hlav/, kteří byli vykrmováni do průměrné hmotnosti 598 kg a věku 510 dnů. Na jatkách byla zvířata subjektivně klasifikována podle systému SEUROP. Býci vyšší porážkové hmotnosti a vyššího věku vykazují příznivější hodnocení zmasilosti, zatím co protučnění jatečných těl je významněji ovlivňováno pouze věkem zvířat. Z našich výsledků vyplývá, že současná klasifikace jatečných těl skotu jednoznačně pozitivně významněji neovlivňuje žádný parametr jakosti masa. Pouze při hodnocení protučnění je pozitivní souvislost s obsahem vnitrosvalového tuku a energetickou hodnotou masa. Při hodnocení zmasilosti jatečných těl jsou ve výsledcích pokusu naznačeny užší vztahy třídy zmasilosti k barvě masa a obsahu celkového kolagenu. Zhoršená klasifikac
- Cílem práce bylo stanovit změny a vztahy mezi subjektivní klasifikací jatečných těl býků a zvolenými jakostními parametry masa roštěnce. V pokuse byli použiti býci -- kříženci F1 generace domácí kombinované populace českého strakatého skotu a masného plemene Charolais /132 hlav/, kteří byli vykrmováni do průměrné hmotnosti 598 kg a věku 510 dnů. Na jatkách byla zvířata subjektivně klasifikována podle systému SEUROP. Býci vyšší porážkové hmotnosti a vyššího věku vykazují příznivější hodnocení zmasilosti, zatím co protučnění jatečných těl je významněji ovlivňováno pouze věkem zvířat. Z našich výsledků vyplývá, že současná klasifikace jatečných těl skotu jednoznačně pozitivně významněji neovlivňuje žádný parametr jakosti masa. Pouze při hodnocení protučnění je pozitivní souvislost s obsahem vnitrosvalového tuku a energetickou hodnotou masa. Při hodnocení zmasilosti jatečných těl jsou ve výsledcích pokusu naznačeny užší vztahy třídy zmasilosti k barvě masa a obsahu celkového kolagenu. Zhoršená klasifikac (cs)
- The aim of the work was to set the changes and relations between a subjective beef carcass classification and the chosen sirloin quality characteristics. Used bulls were cross-breeds of F1 generation of homeland combine Czech Flecvieh and beef Charolais (132 heads), that were fattened to the average weight of 598 kg and the age of 510 days. The SEUROP system was used to subjective bull's classification at the slaughter house. The bulls with higher slaughtering weight and slaughtering age demonstrate convenient meatiness evaluation, while carcass fattiness is significantly influenced only by the animal age. Our results show that the current carcass classification unambiguously does not influence any of the beef quality parameter positively. Just at the carcass fattiness evaluation is positive connection between the intramuscular fat content and the meat energy value. The meatiness evaluation results slightly indicate to closer relation of the meatiness grade on a meat colour and total collagen c (en)
|
Title
| - Vztahy klasifikace jatečně upravených těl skotu k vybraným ukazatelům výkrmnosti a kvality masa
- Vztahy klasifikace jatečně upravených těl skotu k vybraným ukazatelům výkrmnosti a kvality masa (cs)
- The relation of beef carcass classification on selected fattening characteristic and meat quality (en)
|
skos:prefLabel
| - Vztahy klasifikace jatečně upravených těl skotu k vybraným ukazatelům výkrmnosti a kvality masa
- Vztahy klasifikace jatečně upravených těl skotu k vybraným ukazatelům výkrmnosti a kvality masa (cs)
- The relation of beef carcass classification on selected fattening characteristic and meat quality (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/08:00128799!RIV09-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/08:00128799
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Charolaise; carcass quality; bull (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buček, Petr
- Filipčík, Radek
- Šubrt, Jan
- Bjelka, Marek
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - MZLU v Brně, Asociace chovatelů masných plemen Rapotín, Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |