About: Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This publication is concerned with hazardous substances in potato plants and potato-tuber products. In the present publication the authors focused on nitrates, nitrites, nitrosamines, acrylamide, steroid glycoalcaloids, calystegines and foreign substances. The give a description of these substances, brief history, distribution in the plant, factors affecting their accumulation and content, namely in the tubers and potato products; including the effect of cooking and processing on their content, effects on people and animals and last but not least any possibilities, if known, of the influence of the farmer, breeder, trader, producer and consumer. The nitrate content in potato tubers is the result of plant metabolism as a response to the environment. However since potatoes are an essential component of human nutrition they should contain as little nitrates as possible. A certain danger connected with the toxic effect of acrylamide was discovered when studying animals and this may present a potential (en)
  • Zemědělství je vystaveno vstupům mnoha látek, které jsou mu cizí. Za cizorodé jsou označovány takové látky, které nejsou přirozenou součástí rostlinných a živočišných potravin a krmiv, popř. netvoří zákonem povolené a zdravotně nezávadné přísady. V některých případech je obtížné významně rozlišit nežádoucí, škodlivé a cizorodé látky. Lze je však shrnout pod pojem rizikové látky. Existence zdravotních rizik vyvolávaných těmito látkami v oblasti výživy je dlouhodobě sledovaná a možno říci, že je rovněž dostatečně známá. Stejné úsilí je nutno věnovat jejich eliminaci nebo alespoň minimalizaci v té části potravinového řetězce, kde samovolně či nežádoucími zásahy vznikají. Platí to zejména pro takové plodiny jako jsou brambory, neboť jejich největší část produkce je dodávána spotřebitelům téměř v té podobě, jak byla vypěstována (po třídění, případně kartáčování či praní), tj. ve slupce. V publikaci se autoři zaměřili na dusičnany, dusitany, nitrosaminy, akrylamid, steroidní glykoalkaloidy, kalysteginy a
  • Zemědělství je vystaveno vstupům mnoha látek, které jsou mu cizí. Za cizorodé jsou označovány takové látky, které nejsou přirozenou součástí rostlinných a živočišných potravin a krmiv, popř. netvoří zákonem povolené a zdravotně nezávadné přísady. V některých případech je obtížné významně rozlišit nežádoucí, škodlivé a cizorodé látky. Lze je však shrnout pod pojem rizikové látky. Existence zdravotních rizik vyvolávaných těmito látkami v oblasti výživy je dlouhodobě sledovaná a možno říci, že je rovněž dostatečně známá. Stejné úsilí je nutno věnovat jejich eliminaci nebo alespoň minimalizaci v té části potravinového řetězce, kde samovolně či nežádoucími zásahy vznikají. Platí to zejména pro takové plodiny jako jsou brambory, neboť jejich největší část produkce je dodávána spotřebitelům téměř v té podobě, jak byla vypěstována (po třídění, případně kartáčování či praní), tj. ve slupce. V publikaci se autoři zaměřili na dusičnany, dusitany, nitrosaminy, akrylamid, steroidní glykoalkaloidy, kalysteginy a (cs)
Title
  • Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
  • Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz (cs)
  • Hazardous substances in potato plants (Solanum tuberosum L.) and potato-tuber products (en)
skos:prefLabel
  • Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
  • Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz (cs)
  • Hazardous substances in potato plants (Solanum tuberosum L.) and potato-tuber products (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/08:00124113!RIV08-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G46058), Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 393010
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/08:00124113
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes; potato tuber products; nitrates; acrylamide; steroid glycero-alkaloids; calystegines; foreign substances (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1DB96D9465F0]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • 2
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hlušek, Jaroslav
  • Jůzl, Miroslav
  • Zrůst, J.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • FOLIA
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-167-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software