Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pálivá chuť papriky je způsobena především obsahem kapsaicinu (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). Hlavním cílem této studie bylo navrhnout techniku stanovení hladiny kapsaicinu na sedumdesáti druzích paprik uchovaných na oddělení zelenin a speciálních podin, Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Pro tyto účely jsme optimalizovali HPLC s elektrochemickou detekcí. Vhodné podmínky pro stanovení kapsaicinu byli: pracovní potenciál elektrody 750 mV, mobilní fáze acetátový pufr (pH 4) a methanol v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit kapsaicinu byl asi 9 nM. Poté jsme navrhli a optimalizovali techniku stanovení kapsaicinu v reálných vzorcích. Rozdělili jsme plody paprik na čtyři části (zvětšená plodové lůžko, vrcholek plodu, spodek plodu a semena) ve kterých jsme detekovali hladinu kapsaicinu. Mezi analyzovanými druhy byli Polévková žlutá, Feferonka třešňová, Třešňová červená, Koral, Chilli, Citrina, Portugalská žlutá, Samara, Jubila, Novoselská kapie, Andrea, Morava, Karmen. Z obdržených výsledků
- Pálivá chuť papriky je způsobena především obsahem kapsaicinu (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). Hlavním cílem této studie bylo navrhnout techniku stanovení hladiny kapsaicinu na sedumdesáti druzích paprik uchovaných na oddělení zelenin a speciálních podin, Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Pro tyto účely jsme optimalizovali HPLC s elektrochemickou detekcí. Vhodné podmínky pro stanovení kapsaicinu byli: pracovní potenciál elektrody 750 mV, mobilní fáze acetátový pufr (pH 4) a methanol v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit kapsaicinu byl asi 9 nM. Poté jsme navrhli a optimalizovali techniku stanovení kapsaicinu v reálných vzorcích. Rozdělili jsme plody paprik na čtyři části (zvětšená plodové lůžko, vrcholek plodu, spodek plodu a semena) ve kterých jsme detekovali hladinu kapsaicinu. Mezi analyzovanými druhy byli Polévková žlutá, Feferonka třešňová, Třešňová červená, Koral, Chilli, Citrina, Portugalská žlutá, Samara, Jubila, Novoselská kapie, Andrea, Morava, Karmen. Z obdržených výsledků (cs)
- The burning taste of a pepper is caused, most of all, by capsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide). The main aim of this work was to suggest a technique to determine capsaicin levels at seventy species of peppers maintained in the Department of Vegetable and Special Crops, Crop Research Institute, Olomouc. For these purposes, we optimized high performance liquid chromatography with electrochemical detection, whereas the most suitable conditions for capsaicin determination were as follows: working electrode potential of 750 mV, mobile phase of acetate buffer (pH 4) and methanol in ratio 40:60 (v/v, %). The detection limit of capsaicin was about 9 nM. After that we suggested and optimized the technique to determine capsaicin, the real sample were analyzed. We divided the fruits of the peppers onto four parts (enlarged placenta, fruit apex, fruit base and seeds) and detected there the capsaicin level. Among the species analysed were Polevkova zluta, Feferonka tresnova, Tresnova cervna, Koral, Chilli, (en)
|
Title
| - Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik
- Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik (cs)
- Capsaicin as a tool for distinguishing of single strain peppers (en)
|
skos:prefLabel
| - Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik
- Kapsaicin jako znak pro rozlišení jednotlivých odrůd paprik (cs)
- Capsaicin as a tool for distinguishing of single strain peppers (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/07:00108827!RIV08-MSM-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/07:00108827
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Capsaicin; electrochemical detection; pepper (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - IX. Konference mladych vedeckych pracovniku s mezinarodni ucasti-sborník
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Adam, Vojtěch
- Havel, Ladislav
- Horna, Aleš
- Kizek, René
- Stavělíková, Helena
- Šupálková, Veronika
- Hlávka, Filip
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinarni a farmaceuticka univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |